29 mar 2014

Wielkanocna Baba Szafranowa

Witajcie!

Powoli  przygotowuje w myślach plan wypieków świątecznych smakołyków.
  Taka baba szafranowa godnie będzie zajmować  miejsce na świątecznym Wielkanocnym stole.



forma z kominem o srednicy16cm,wysoka 9cm

250mąki
3 żółtka
125 masła
1 łyżeczka płatków szafranu
 Pól szklanki mleka ciepłego
20g drożdży świeżych
6  łyżek cukru 
szczypta soli
1 łyżka  esencji waniliowej


Makę przesiewam do miski, żółtka ubijam z cukrem i dodaje do mąki, drożdże nastawiam do wyrosnięcia w ciepłym mleku,gdy wyrosną dodaje do miski z maką. Szafran namaczam w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodaje razem z wodą do miski z maką.
Dodaje esencje i wyrabiam dokładnie ciasto ,gdy jest potrzeba dodaje ciepłego mleka lub podsypuje maką.
Po wyrobieniu ciasta, gdy ładnie odchodzi od rąk dodaje masło i ponownie wyrabiam do wchłonięcia masła. Wyrabianie ciasta przebiega podobnie  jak przy paczkach.
Następnie ciasto formuje na kształt wałka skręcając wykładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej maką do 3/4 wysokości formy.
Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką płócienną do wyrośnięcia  ok 30min.
Wstawiam do piekarnika  na 30-40 min w temper 180st.

Idealnie komponuje się z domową  frużeliną wiśniową.
 
 Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie,aż jem ją oczami. Zrobię na święta mamie niespodziankę i upiekę wg tego przepisu :)
    Pozdrawiam i życzę spokojnej resztki weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu wspanily pomysl:)dziekuje! Ciesze sie bardzo,mam nadzieje ze mamie i Tobie zasmakuje:) ja dzis zjadlam do kawki z zimnym plasterkiem masla:)polecam! i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Lubię patrzeć na Twoje artystyczne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje moja droga za mile slowa,rowniez lubie patrzec na "moje "zdjecia ,gdyby nie moj p.Fotograf Dar1930 nie cieszyly by naszych oczu:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Wow, jaka elegancka babka!: )
    Ciekawy pomysł. *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie o takiej myślę :) Chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam,rozplywa sie w ustach.) dzis konczylismy ja na snadanie z zimnym maslem ! krolewskie sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pourquoi ne pas regarder ici sacs de répliques de luxe leur explication Dolabuy Louis Vuitton Cliquez ici dolabuy ysl

    OdpowiedzUsuń