6 wrz 2014

Marmolada śliwkowa z prawdziwych węgierek bez cukru

Witajcie:)
Wakacje skończyły się jakiś czas temu,wrzesień rozpoczełam  pracowicie cały czas coś się dzieje w kuchni:)
Na pierwszy  ogień poszła marmolada śliwkowa która, przygotowuje z myslą o świętach,bo użyje jej do przełożenia Piernika Staropolskiego Dojrzewającego 
 Przepis na
podwalam już w zeszłym roku.
Jednak robiłam ją ze śliwek suszonych to wersja dla spóźnialskch którzy nie zdążyli przygotować ze świeżych w sezonie:)

a dziś cały proces ze świeżych śliwek!



Marmolada przyznam jest czasochłonna,bo smaży się dość długo mi zajęło to 2 dni po 4-5godzin na małym ogniu.
Najlepiej zorganizować sobie w kuchni przy okazji smażenia marmolady inną prace,tak by móc mieszać co chwilkę w garnku :)

Z 4kg śliwek umytych i wypestkowanych  otrzymałam 
800g marmolady twardej(bez cukru)
600ml soku z  miąższem(bez cukru) 


sposób przygotowania
4kg słodkich dojrzałych  śliwek


dzień 1
1.Śliwki umyć i usunąć pestki
2.Włożyć do garnka z grubym dnem.
3.Dołożyć 2laski cynamonu,1 gwiazdkę anyżu,1 laskę wanilii (pusta),4 gozdziki,smażyć mieszając.
3a.na sam koniec smażenia dodać:
 świeżo zmielonego pieprzu kolorowego 
i 200ml likieru amaretto
4. smażyć na małym ogniu mieszając.
5.Gdy wytworzy się sok -odlać.
6. smażyć dalej do zredukowania o 50% 
(usunąć przyprawy)
7.Przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę.
8.Odstawić z ognia.
dzień 2 
1.Podgrzewać na małym ogniu marmoladę co chwile mieszając dokładnie od dna.
2. Gdy marmolada zredukuje się i uzyska  konsystencje gęstej marmolady doprawić pieprzem z pkt3a i likierem Amaretto.
3.Smażyć jeszcze 30 min nie przerywając mieszania.
4.Gorącą przełozyć do wyparzonych słoiczków,zakrecić i odstawić do góry dnem.
5.Jeśli wieczka się nie wciągną wtenczas słoiczki musimy pasteryzować ok 30min w garnku z wodą.
Na dnie garnka (jesli dno nie jest podwójne )dobrze jest położyć wkładkę lub ściereczke kuchenną
 wody nalać do 3/4 wysokości słoiczków doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30min. 

Marmolada jest idealna do przełożenia słodkiego piernika ,smaki idealnie się zrównoważą,można jej użyć do
 rogalików a także zjeść na śniadanie z bułką

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ciekawy post ;)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam konfitury śliwkowe :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jak pięknie potrafisz zdjęcia zrobić ! Umiesz uchwycić to co trzeba i pokazać, żeby wszystko ładnie wyglądało ! :)
    Co powiesz na wspólną obserwację? Zaobserwuj pierwsza, a ja na pewno się odwdzięczę ;)
    Pozdrawiam angelika-shows-her-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje slicznie za mile slowa:)Jednak musze przyznac ze, jest to wspolna praca fotografa Dar1930,a zarazem mojego męza.Ja natomiast tylko gotuje,przygotowuje stylizacje i ogarniam caly ten "balagan" w kuchni:)

      Usuń