15 maj 2014

Tarta z rabarbarem na razowym cieście z prażonymi migdałami w syropie cynamonowym i bezą


 Witajcie  moi drodzy:)
Dziś druga odsłona rabarbaru:)z wczorajszego dnia spędzonego w kuchni tylko z tym warzywem:)
Wczoraj były dietetyczne tarteletki
a dziś propozycja dla łasuchów ze słodką bezą:) 



Ciasto wykorzystałam to samo które robiłam do wczorajszych tarteletek tu
 ciasto:
200g mąki żytniej razowej 2000
100g cukru brązowego trzcinowego
100g zimnego masła
1 zółtko
2 łyżki esencji cynamonowej
  

Rabarbar myje, kroje na grube plasterki i karmelizuje na patelni w cukrze z odrobiną wody.
Gdy się ładnie zeszklą i zrumienią studzę i wykładam na ciasto.Piekę 20min w tem 180-200st.
Migdały praże na patelni w cukrze z esencją cynamonową.
Przygotowuje beze włoską  z 1 białka, zostało od żółtka które wykorzystałam do ciasta.
Wykładam beze na ciasto,posypuje całymi prażonymi cynamonowymi migdałami i wkładam do piekarnika na 10 min w tem ok 140-150st,na górne pieczenie i piekę na złoto.
Po wyjęciu opaliłam beze dodatkowo palnikiem.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ależ to piękne, zaraz dostanę ślinotoku
    Kusisz swoimi smakołykami strasznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie przygotuj jest pyszna:)mięki i kwasny rabarbar ze slodkimi i chrupiącymi migdalami rewelacyjnie się uzupelniają,no a cynamon i ta beza to rozkosz dla zmyslu smaku i węchu:)

      Usuń
  2. Musi być pyszna ta tarta. Pewnie już jej nie ma :)
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniko na moim blogu:),masz racje juz jej nie ma:)Pozdrawiam

      Usuń
  3. dziekuje:)Pozdrawiam i polecam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak czas na rabarbarowe uczty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudo!!! A fotki bardzo, bardzo apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu piękne ciasto :) tak jak powiedziałaś, jest rabarbarowo, a człowiek siedzi i ślini się przed monitorem :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie ciasto z rabarbarem i bezą właśnie siedzi w piekarniku :)
    Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń