31 maj 2014

Schokoladen Macarons z kremem czekoladowo-kardamonowym.



Witajcie :)
Jutro dzień dziecka:) a że, w każdym dorosłym kryje się dziecko,które kocha czekoladę;) przygotowałam kolejną wersje tych  malutkich francuskich cudeniek:)




Na 21 makaroników
60g białek           
65g zmielonych  migdałów   
110g cukru pudru   
15g drobnego cukru 
50g kakao ciemnego





1.Migdały zmielić jak najdrobniej się da,przesiać przez sito.

2.Wymieszać cukier puder z kakao w proszku i zmielonymi migdałami.

3.Ubić  białko z odrobiną soli na sztywno dodać drobny cukier i ubijać dalej.Piana musi być błyszcząca.

4.Dodawać małymi porcjami zmielone migdały z cukrem pudrem do białka i
 połączyć łopatką mieszając na okragło po ściankach miski.

5.Przygotować blaszkę z papierem lub wyłożyć na blachę mate silikonową
6.Masę włożyć w rękaw cukierniczy z okragłą tyłką i wyciskać porcje średnicy 3cm


7.Odstawić makaroniki do obeschnięcia 45min i nagrzać piekarnik do 150st
 8.Piec 15min


krem
50g miękkiego masła
40g cukru pudru
50g kakao ciemnego
2 łyżki mleka
swieże ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu

Smacznego!

7 komentarzy: