Witajcie :)
Przygotowałam na weekend serniczek tak delikatny jak mgiełka,nie za słodki bo, z sera ricotta który sam w sobie ma słonawy posmak,co świetnie podbija słodycz orzechowego spodu i aromatu prawdziwej wanilii w masie serowej.
ciasto na formę 18cm
50g mąki
4 łyżki (50 g)orzechów włoskich zmielonych
2łyżki ciemnego kakao w proszku).
1 jajo
50g cukru
100 g masła zimnego
ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30min
masa serowa
750g serka Ricotta Galbani
3 łyżki cukru
2 jaja XL dałam z wolnego wybiegu-bio
ziarenka z 1 laski wanilii
2 ścięte łyżki mączki ziemniaczanej
Wszystkie składniki połączyłam mikserem razem z całymi jajkami. Nie ubijałam piany.
Masę wylałam do formy o średnicy 18cm na wyłożony spod.
Piekłam w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze 150st 90min
Po przestudzeniu w piekarniku wstawiłam do lodówki na noc.
rano przygotowałam
Genache
kakao 4łyżki
odrobina wody tyle by powstał gęsty sos
1łyżka masła
wszystko połączyłam trzymając na delikatnym ogniu.
z pozostałego ciasta upiekłam ciasteczka, które pokruszyłam na wierzch na warstwie genache.
Smacznego!
kiedyś robiłam sernik z ricotty, pyszny delikatny mmm
OdpowiedzUsuńHey, bo mi przez te Twoje (boskie) przepisy skali na wadze zabraknie :p
OdpowiedzUsuńhihihi hey Madziu:) rozumie Cię doskonale:)ale co tam, raz nie zawsze.Pozdrawiam.
UsuńWyglądają i zapewne smakujà cudownie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowo powstałego bloga! :)
www.fitnessie.blogspot.com
dziekuje:)
OdpowiedzUsuńO rety to musi być po prostu wspaniałe!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, taki wysoki i elegancki :)
OdpowiedzUsuńCześć Asiu! :)
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres mojego bloga na www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam!
PS. Dzisiaj mam zamiar wykorzystać w kuchńi Twój przepis... Mmm pychota
dzieki za info:) zastanawialam sie wlasnie bo probowalam wejsc do Ciebie:)i nie odnajdywalo bloga.Polecam bedziesz zachwycona:)
UsuńHmm, takiego nie jadłam jeszcze. Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto. :) Ja jestem leniwa i chyba dlatego nigdy nie piekłam w wodnej kąpieli. :D
OdpowiedzUsuń