Witajcie:)
Rabarbaru ciąg dalszy:)
Mieliśmy ochotę na drożdżówkę z rabarbarem jednak by, nie była nudna i taka zwykła zrobiłam ją w formie francuskich drożdżowych bułeczek Brioche ,tez nie do końca takich klasycznych dlatego zawinełam ciasto w ślimaki.
Brioche z karmelizowanym rabarbarem i grubo tłuczonym
ciasto:
450g mąki
100g cukru
150g masła rozgrzanego
20g drożdży świeżych
5 żółtek+1 do posmarowania
100ml ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
brązowy cukier do posypania
2 łodygi rabarbaru pokrojonego na plastry i karmelizowanego w cukrze na patelni.
Do miski wsypuje przesianą mąke ,robię dołek do
którego wsypuje cukier, żółtka i zaczyn drożdżowy
wyrośnięty z mlekiem.
Wszystko łącze i wyrabiam,w razie potrzeby podsypuje mąką.
Gdy ciasto zacznie odchodzic od rąk porcjami dodaje masło i dalej wyrabiam.
ścieram tez skórke z cytryny.
ścieram tez skórke z cytryny.
Dziele na 10 porcji po 100g każda, roluje i delikatnie rozwałkowuje, układam plastry karmelizowanego rabarbaru i zwijam.
Wkładam do blaszki i odstawiam na 30min do wyrośnięcia
Po tym czasie smaruje rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypuje cukrem.
Wkładam do blaszki i odstawiam na 30min do wyrośnięcia
Po tym czasie smaruje rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypuje cukrem.
Smacznego!
Asiu te bułeczki wyglądają rewelacyjnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola :*
już od tygodnia chodzi za mną ciasto drożdżowe, więc chyba się skusze na te piękne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńNo to wstrzeliłaś się w wiosenną majówkę dziewczyno. Jakie to smakowite!!!
OdpowiedzUsuńMmm, wyborne :)
OdpowiedzUsuń- jutro dla mojego wnuczka Igora na siódme urodziny , piekę tort bezowy z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem ,- przeglądam przepisy . Zaciekawiło mnie drożdżowe ciasto w kształcie drożdżówek z rabarbarem też wypróbuje- na widok bardzo ciekawe... pozdrawiam
OdpowiedzUsuń