Witajcie moi drodzy:)
Dziś druga odsłona rabarbaru:)z wczorajszego dnia spędzonego w kuchni tylko z tym warzywem:)
Wczoraj były dietetyczne tarteletki
a dziś propozycja dla łasuchów ze słodką bezą:)
Ciasto wykorzystałam to samo które robiłam do wczorajszych tarteletek tu
ciasto:
200g mąki żytniej razowej 2000
100g cukru brązowego trzcinowego
100g zimnego masła
1 zółtko
2 łyżki esencji cynamonowej
100g cukru brązowego trzcinowego
100g zimnego masła
1 zółtko
2 łyżki esencji cynamonowej
Rabarbar myje, kroje na grube plasterki i karmelizuje na patelni w cukrze z odrobiną wody.
Gdy się ładnie zeszklą i zrumienią studzę i wykładam na ciasto.Piekę 20min w tem 180-200st.
Migdały praże na patelni w cukrze z esencją cynamonową.
Przygotowuje beze włoską z 1 białka, zostało od żółtka które wykorzystałam do ciasta.
Wykładam beze na ciasto,posypuje całymi prażonymi cynamonowymi migdałami i wkładam do piekarnika na 10 min w tem ok 140-150st,na górne pieczenie i piekę na złoto.
Po wyjęciu opaliłam beze dodatkowo palnikiem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :)Pozdrawiam
UsuńAleż to piękne, zaraz dostanę ślinotoku
OdpowiedzUsuńKusisz swoimi smakołykami strasznie !
Aniu koniecznie przygotuj jest pyszna:)mięki i kwasny rabarbar ze slodkimi i chrupiącymi migdalami rewelacyjnie się uzupelniają,no a cynamon i ta beza to rozkosz dla zmyslu smaku i węchu:)
UsuńMusi być pyszna ta tarta. Pewnie już jej nie ma :)
OdpowiedzUsuńhttp://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Pozdrawiam.
Witaj Moniko na moim blogu:),masz racje juz jej nie ma:)Pozdrawiam
Usuńdziekuje:)Pozdrawiam i polecam przepis:)
OdpowiedzUsuńO tak czas na rabarbarowe uczty :)
OdpowiedzUsuńAle cudo!!! A fotki bardzo, bardzo apetyczne...
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńOooo wow! Tarta obłęd w ciapki!
OdpowiedzUsuńAsiu piękne ciasto :) tak jak powiedziałaś, jest rabarbarowo, a człowiek siedzi i ślini się przed monitorem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
U mnie ciasto z rabarbarem i bezą właśnie siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda pysznie :)