7 maj 2014

Poznańskie szagówki z sosem berneńskim i krążki cebulowe w razowej panierce

Witajcie:)
Po leniwym początku maja i majówce miesiąc biegnie intensywnie i szybko.
Dlatego dziś mam dla Was danie z cyklu:coś z niczego ze składników, które są zawsze w kuchni!
Kuchnia codzienna,prosta, tania i szybka nie musi być nieapetyczna:)



  szagówki to po prostu poznańskie kopytka 
 przygotowane z ziemniaków ugotowanych najlepiej z takich z dnia poprzedniego,które zostały nam po wczorajszym obiedzie.
Przeciskamy przez praskę dodajemy jajo, mąke,sol  i szybko zagniatamy ciasto ,wałkujemy i kroimy.
Gotujemy wrzucając na osoloną wodę.
Wyciągamy po wypłynięciu na wierzch.
sos  berneński
 Przygotowujemy tak jak sos holenderski,dodajemy (szalotkę,estragon,białe wino,pieprz)różnicą są przyprawy oraz to że, 
sos holenderski możemy użyć do warzyw a berneński jest doskonały rownież do mięs.
Ja sos doprawiłam tez zestem z cytryny i bardzo dobrze to się komponowało z estragonem.
krążki cebulowe w razowej panierce
panierka to domowy czerstwy razowiec starty na tarce
z dodatkiem ostrej papryki.
Białko jaja(żółtka użyłam do sosu) z solą i pieprzem w którym obtaczam krążki cebuli.
Smaże na maśle  klarowanym ewentualnie na oleju rzepakowym. 
Danie uzupełniają główki zielonych szparag.

Smacznego!

2 komentarze: