Dzisiaj szybka lekka wiosenna zupka ,szparagi nie dość ze, są smaczne to tez bardzo zdrowe,bo
tak bogate w witaminy i minerały ze, zalecane są kobietom w ciąży i tym które do ciąży się przygotowują.
Ach nie będę się rozpisywać napisze tylko przepis jak przygotowuje pyszna zupę ze szparagów, korzystajcie z nich w tym krótkim czasie bo warto!
szparagi białe ok 0.5kg
śmietankę 30% słodka
łyżka masła
1-2 szalotki
cytryna
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
koperek
gałką muszkatołowa
pieprz ,sol ,cukier
Szparagi myjemy następnie musimy obrać nożykiem do warzyw i odciąć zdrewniałe końce.
UWAGA
(nie wyrzucam tych obierek i końcówek wykorzystuje je by wydobyć z nich smak,gotuje w wodzie lekko osolonej ze szczypta cukru.)
-Przecedzam.
-łebki od łodyg odcinam
-łodygi gotuje w wywarze do miękkości,łebki gotuje tez ale, nie za długo i wyciągam z wywaru.
-na patelni na maśle podsmażam szalotkę nie za mocno,tak tylko by się zeszkliła i dodaje do miękkich łodyg w garnku.
-dolewam wino,chwilkę gotuje,doprawiam gałką, pieprzem jeśli jest potrzeba sola i cukrem.
-wyciskam również sok z polowy cytryny i ścieram odrobinę skorki.
-Wszystko miksuje blenderem, przecieram przez geste sitko, dzięki czemu zupa będzie doskonale gładka i kremowa i pozbędziemy się ewentualnych włókien.
-Na sam koniec krem zabielam śmietanką.
łebki wykładam na wierzch porcji i posypuje koperkiem.
Podaje z grzankami
Smacznego!
Asiu piękna zupa :) z szparagami w sumie mało mam wspólnego, bo raz tylko robiłam coś z nich, ale Twoja zupka wygląda pięknie i przy najbliższej okazji muszę kupić szparagi i ją zrobic :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)))
Olinka - Smakowy Raj
witaj Olinko:) koniecznie teraz jest najlepszy czas by sie nimi cieszyć:)Pozdrawiam
UsuńCo roku w maju obowiązkowo robię zupę ze szparagów. Uwielbia ją cała rodzina. Moja jest bez wina i szalotki, ale za to z dodatkiem świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę i z groszkiem ptysiowym. Narobiłaś mi apetytu, idę szukać szparagów :)
OdpowiedzUsuń:)szparagi smakują nawet same:) to taki rarytas sam w sobie:)ale jak można sobie dogodzić , to dlaczego nie:)Pozdrawiam:)
Usuńszkoda, że szparagi są tak drogie, a i kupić je świeże i dobrego gatunku jest bardzo trudne
OdpowiedzUsuńGosiu zgadzam się szkoda,jednak inaczej jak ręcznie nie da się ich zbierać i dlatego są w cenie,a sezon jest tak krotki (bo trwa do polowy czerwca ),wiec myślę ze, choć raz do roku można się skusić:)bo szparagi po za sezonem w puszcze czy mrożone to już profanacja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białe szparagi więc ta zupka będzie idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
:)oj ja tez czekam na wiosnę ,wtenczas są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńreplica bags from korea fake hermes r6f59v1t94 replica bags from korea click this link here now r9c74q1d48 Louis Vuitton fake Bags replica bags replica bags in gaffar market click this link here now i3s46s7v92 zeal replica bags reviews
OdpowiedzUsuń