Pierwszy tej wiosny, gdy zobaczyłam go na regale sklepowym od razu wiedziałam co zrobię:) ciasto drożdżowe z rabarbarem kruszonką i lukrem.
ciasto drożdżowe:
0.5kg mąki pszennej
kostka drożdży 42g
2 jaja
2 jaja
1szklanka mleka
20g cukru
20g masła
cukier waniliowy
skorka kandyzowana z pomarańczy
Drożdże nastawiam w miseczce, zalewam ciepłym mlekiem z dodatkiem szczypty cukru, soli i 2lyzkami mąki.
Masło rozgrzewam ,make przesiewam i gdy drożdże odpowiednio urosną dodaje do mąki razem z masłem,
jajami i wyrabiam dokładnie ciasto, napowietrzając do momentu,gdy zrobi się gładkie elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.
jajami i wyrabiam dokładnie ciasto, napowietrzając do momentu,gdy zrobi się gładkie elastyczne i zacznie odchodzić od rąk.
zostawiam je na ok 30 min by urosło,przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu(ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów)
Gdy wyrośnie i podwoi swoja objętość delikatnie palcami rozciągam do wielkości foremki ,którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tarta odstawiam do ciepłego piekarnika by, ponownie ładnie wyrosło ( przy otwartych drzwiczkach)
w miedzy czasie przygotowuje kruszonkę:
ok 0.5 kostki masła
0.5 szklanki cukru
3 łyżki mąki
cukier waniliowy
wszystko rozdrabniam palcami
Rabarbar myje,obieram z wierzchniej warstwy.kroje obsypuje cukrem i wykładam na wierzch wyrośniętego ciasta na to posypuje kruszonką.
Piekę w temp 180st ok 50 min
Po wystudzeniu polewam lukrem
Smacznego!
Asiu piękne ciasto :)) uwielbiam takie drożdzowe ciasta, a z rabarbrem to w szczególności :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy :)
dziękuje dziękuje:)
Usuńrabarbaru nie lubię, ale wykorzystam przepis do innych owoców :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo pysznie! Ile lat juz takiego ciasta nie jadlam:-)
OdpowiedzUsuńRabarbaru nie ma u mnie jeszcze ale chyba zrobię na sobotę, już dawno dobrej drożdżówki nie jadlam
OdpowiedzUsuńAśka a ile deka u Was ma kostka drożdży?
OdpowiedzUsuńBo u nas są dosyć duże, chyba 10 dekowe
oj faktycznie nie napisałam:(ciągle zapominam o drobnych różnicach:) u nas kostka którą używam ma 42g.Pozdrawiam
UsuńZatem trochę mniej niż pół kostki polskiej ....
Usuńa jakiej wielkości blaszka?;-)
OdpowiedzUsuńwitam :) blaszka która uzylam ma wymiary 21*28cm Pozdrawiam
UsuńPokazałam Twoje ciasto w google+ poprzez mój wpis
OdpowiedzUsuńhttps://plus.google.com/+ElzbietaMiroslawa/posts
Zachwycilo mnie!
:)dziękuje slicznie ciesze się ze, przepis przypadł do gustu:) Pozdrawiam
UsuńJoasiu,upiekłam wczoraj drożdżóweczkę z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńCo prawda ciasto robię nieco inne,takie bez wyrabiania,ale jakby leżakujące,ale od Ciebie wzięłam pomysł na dodawanie owoców,kruszonkę i lukier.Jest na szóstkę.
Zobacz wersję trzecią : http://uelizki.blogspot.com/2014/01/drozdzowka-niezawodnabez-wyrabiania.html
Coś tutaj jest nie w porządku - skusiłam się na ten przepis bo zdjęcie mnie urzekło, ale proporcje mąki do mleka są zdecydowanie zachwiane, ciasta nie da się wyrobić bo po prostu jest ZBYT rzadkie, poza tym kruszonka - mąki powinno być dwa razy więcej niż masła czy cukru.
OdpowiedzUsuńEwo wszystko jest w porządku:)piekę drożdżówki wedlug tego przepisu regularnie.Kruszonka :pol kostki masla to 60g(kupuje do wypiekow kostki 125g nie zaznaczylam roznicy pomiedzy polską kostką a niemiecką,bo mieszkam w Niemczech.Pol szkl cukru to -75g,(szklanka szklance nie rowna),a 3 lyzki mąki to 100g- gdy stosuje miare lyzek zawsze są to lyzki kopiaste tak ze, wychodzi 100g.Idealna kruszonka to odpowiednie proporcje tj :2 częsci maki i po 1 częsci cukru i masla , moje nie są idealne,a kruszonka jest pyszna, maslana, tlusciejsza:)i nie twarda,ale taką lubie:). Ciasto,moja szklanka do mleka 150ml,ciasto jest dosc luzne,ale nie rzadkie.Wyrabiam drewnianą palką w misie i dłońmi-tak jak robila to moja babcia:)do momentu gdy, widac ze jest dobrze napowietrzone i wychodzą pecherzyki.Ciasto wkladam do blaszki razciągając delikatnie rękoma obsypanymi mąka.Dziękuje za komentarz,będe musiala zrobic zakladkę z moimi miarkami.Pozdrawiam
Usuń