Pyszny delikatny, bez porównania lepszy od tego ze sklepu.
Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, zdrowy bo bez konserwantów, chwila moment i możemy
cieszyć się smakiem własnego domowego majonezu:)
1litr oleju
1 żółtka
1 łyżeczki musztardy
szczypty cukru i soli
doprawiłam sokiem z cytryny i pieprzem
Majonez zawsze robię ręcznie ,używam drewnianej
pałki nigdy miksera
rozcieram żółtko z musztarda,cukrem i cienkim strumieniem wlewam olej,ucierając w jednym kierunku, gdy zdarzy się ze majonez się zważy wystarczy wlać
ok 2 łyżki zimnej wody i energicznie ucierać w dalszym ciągu w tym samym kierunku.
Na koniec doprawiam sokiem z cytryny i pieprzem. Rozcieńczam zimna woda ,która powoduje,ze majonez robi się biały.
trwa to dosłownie 5min:)
Smacznego!
Dawno temu robiłam domowy majonez i był pyszny- smak nieporównywalny z kupnym. Właśnie mi przypomniałaś, że można zrobić go samemu ;) Będę musiała wypróbować Twój przepis- bardzo zachęcające zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)Pozdrawiam
Usuńjeszcze nigdy nie robiłam sama majonezu, chyba się muszę skusić ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! Pozdrawiam:)
UsuńCudowne zdjęcia! Bardzo lubię domowy majonez!
OdpowiedzUsuńBuziaczki
Dziękuje Maya:)Buziak ,Pozdrawiam
UsuńNie mam aż tyle co Ty cierpliwości, niestety!
OdpowiedzUsuń:) nic bardziej mylnego:)w tajemnicy powiem ,ze nie jest mi z nią po drodze:)hihih Pozdrawiam:)
Usuńja się chyba zmierzę z robionym majonezem - nie robiłam - a myślałam że więcej zachodu jest z ręcznie robionym majonezikiem. :) Jaki olej jest najlepsiejszy?
OdpowiedzUsuń:)liloo ja używam oleju rzepakowego,który jest najzdrowszy,nie zmienia smaku potraw, najlepszy do smażenia do surówek jak i majonezu:),możesz poeksperymentować i poszukać swój ulubiony np z pestek winogron, słonecznikowy,jednak ja polecam rzepakowy:)Pozdrawiam buziaki:)
Usuń