Łosoś to bardzo smaczna ryba,uwielbiam ja w każdej postaci, możliwości co zrobić z kawałkiem tej smacznej ryby jest mnóstwo ja zacznę od łososia wędzonego podanego jako przystawka
Na cieście francuskim z domowym majonezem
skropionym cytryna i posypanym koperkiem
majonez utarłam z
1litr oleju
1 żółtka
1 łyżeczki musztardy
szczypty cukru i soli
doprawiłam sokiem z cytryny i pieprzem
Majonez zawsze robię ręcznie ,używam drewnianej
pałki nigdy miksera
rozcieram żółtko z musztarda,cukrem i cienkim strumieniem wlewam olej,ucierając w jednym kierunku, gdy zdarzy się ze majonez się zważy wystarczy wlać
ok 2 łyżki zimnej wody i energicznie ucierać w dalszym ciągu w tym samym kierunku.
Na koniec doprawiam sokiem z cytryny i pieprzem. Rozcieńczam zimna woda ,która powoduje,ze majonez robi się biały.
Smacznego!
przepyszne!!!!!
OdpowiedzUsuń