Chyba każdy choć raz w życiu widział jak mama lub babcia wałkuje ciasto na makaron, i chyba każdy się ze mną zgodzi ze, taki makaron nie ma sobie równych. Wymaga wprawdzie trochę czasu i uczucia:),zresztą bez którego nie obędzie się w kuchni ,ale efekt końcowy wart jest wysiłku.
Do zrobienia makaronu potrzebujemy:
maka
Żółtka
woda
sol
Na 100 g maki używam jedno żółtko, wiec jeśli chcemy zrobić makaron z 0.5kg potrzebne będzie 5 żółtek. Spotkałam się z przepisami, gdzie używane są cale jaja wtenczas białko jest składnikiem który łączy wszystko.Ja jednak używam żółtek i trochę wody ,taki makaron bardziej mi smakuje:),jest delikatny i mięsisty.
Wody używam ok 2-3 łyżek na 1 jajo mniej więcej zależy od wielkości żółtka.wyrabiam ciasto musi być miękkie , plastyczne i kiedy jest dobrze wyrobione i odchodzi od rak. rozwałkowuje na cieniutki placek,obficie podsypując maka,zwijam w rulonik i kroje cieniutkie krążki które,rozwijam podrzucając makaronem,z maka.Takie roztrzepane dlugie nitki rozkładam na ściereczce bawełnianej i zostawiam do wyschnięcia.
Gotuje w osolonej wodzie ok 1-2 minuty,odlewam na sitko i przelewam zimna woda,by makaron nie skleił się w jedna bryłę .
Smacznego!
Oj nie wiem czy dalabym się na zrobienie makaronu ale smakuje zapewne sto razy lepiej niż kupny :)
OdpowiedzUsuń