Do serników mało kogo trzeba namawiać:),to ciasto, które można przygotować na tysiąc sposobów:) i zawsze jest smaczne:)
Skladniki na mala formę 18cm
Ciasto kruche
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1-2 jajka
1/3 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa serowa
500g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego lub maczki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
(można więcej jeśli lubimy bardziej słodki sernik)
100ml śmietanki 30%
1/3 kostki masła
1 cukier waniliowy lub świeżą wanilie
Cukier puder i żurawina na wierzch
(ja uzylam suszonej ,którą wcześniej namoczyłam w cieplej wodzie - ok pol godziny )
składniki na ciasto zagniotłam i wykleiłam dno formy, wcześniej formę wysmarowałam masłem i wysypałam drobna bułką tarta
Twaróg zmieliłam 3 razy ,masło roztarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę po czym dodałam żółtka, gdy wszystko razem się połączyło ,dodałam twaróg mączkę ziemniaczana i śmietankę, dobrze wymieszałam mikserem ,na sam koniec już łyżką połączyłam masę z ubitymi białkami
Wylalam na ciasto i posypałam wierzch żurawiną
Wstawilam do piekarnika nagrzanego do 180st i piekłam ok 55min
Smacznego!
Wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie wypróbować przepis:)Pozdrawiam
UsuńWOW! Brak mi słów, taki cudny:)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)szybko zniknął:)Pozdrawiam
UsuńMasz racje, do sernikow przekoncywac nie trzeba, mnie na pewno:-) Wyglada pysznieeee:-)
OdpowiedzUsuńMega-puszyste ciacho! Ekstra!:)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
:)Pozdrawiam
UsuńMnie nie trzeba namawiać ani trochę :) Twój wygląda wspaniale - taki wysoki i reprezentacyjny, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńcudowny! aż brak mi słów, żeby wyrazić swój zachwyt nad połączeniem sera i żurawin! mniam!
OdpowiedzUsuńpiękny sernik, a jaki puszysty w środku, ślinka mi cieknie :) na dniach planuje upiec sernika :)
OdpowiedzUsuń