3 kwi 2013

Łososiowy Kąsek

Łosoś  tbardzo smaczna ryba,uwielbiam  ja  w każdej  postaci, możliwości   co zrobić   z    kawałkiem tej smacznej ryby  jest  mnóstwo ja zacznę   od łososia  wędzonego   podanego jako przystawka



Na cieście francuskim  z  domowym majonezem
skropionym cytryna i   posypanym   koperkiem

majonez utarłam

1litr oleju
1 żółtka
1 łyżeczki musztardy
 szczypty cukru i sol
doprawiłam sokiem z cytryny i pieprzem  



Majonez  zawsze   robię    ręcznie ,używam   drewnianej
pałki   nigdy miksera
rozcieram żółtko z musztarda,cukrem   i  cienkim strumieniem    wlewam olej,ucierając  w jednym kierunku, gdy  zdarzy się  ze  majonez  się zważy   wystarczy   wlać 
 ok 2 łyżki   zimnej wody  i   energicznie ucierać   w dalszym ciągu w tym samym kierunku.
Na koniec  doprawiam sokiem z cytryny  i pieprzem.  Rozcieńczam zimna  woda ,któr powoduje,ze majonez   robi  się    biały

Smacznego! 
 
 

1 komentarz: