22 kwi 2013

MAKARON DOMOWY

Chyba  każdy choć raz w życiu  widział  jak mama lub  babcia   wałkuje ciasto na makaron, i  chyba   każdy  się ze mną zgodzi ze,  taki   makaron   nie ma sobie  równych. Wymaga  wprawdzie   trochę  czasu i uczucia:),zresztą bez którego nie obędzie  się w kuchni ,ale efekt końcowy wart jest wysiłku.



Do zrobienia  makaronu potrzebujemy:
maka 
Żółtka
woda
sol

Na 100 g maki  używam jedno żółtko, wiec jeśli  chcemy zrobić makaron z 0.5kg   potrzebne będzie 5 żółtek. Spotkałam się z przepisami, gdzie  używane cale jaj wtenczas  białko  jest składnikiem który łączy  wszystko.Ja  jednak używam żółtek i trochę wody ,taki makaron bardziej mi smakuje:),jest delikatny i mięsisty.
Wody używam ok 2-3 łyżek na 1 jajo mniej więcej zależy od wielkości żółtka.wyrabiam ciasto musi być miękkie , plastyczne i kiedy  jest  dobrze wyrobione i odchodzi od rak. rozwałkowuje   na cieniutki placek,obficie podsypując maka,zwijam w rulonik i kroje cieniutkie krążki które,rozwijam podrzucając  makaronem,z maka.Takie roztrzepane dlugie nitki  rozkładam na ściereczce bawełnianej  i zostawiam do wyschnięcia.
Gotuje  w osolonej wodzie  ok 1-2 minuty,odlewam na sitko i przelewam zimna woda,by makaron nie skleił  się w jedna bryłę  .

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oj nie wiem czy dalabym się na zrobienie makaronu ale smakuje zapewne sto razy lepiej niż kupny :)

    OdpowiedzUsuń