24 kwi 2016

Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami


Witajcie:)

Pavlova torcik bezowy tak delikatny zwiewny i słodki jak strój, taniec i sama  rosyjska primabalerina Anna Pawłowa –na cześć której powstał ten klasyk.




Beza

6 białek
130g cukru pudru
8g mączki ziemniaczanej 
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka octu 5% 
 szczypta soli

dodatkowo:
200ml śmietanki 36 %
 truskawki lub inne ulubione owoce
 

 


Białka z sola  ubić na sztywno ok 3min dodać cukier puder stopniowo i ponownie ubijać.
Następnie dodać sok z cytryny i ocet.Na sam koniec wsypać mączkę ziemniaczaną i krotko na szybkich obrotach połączyć z białkami.
  Wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze 100st 2.5 godziny
 
 
Smacznego!
 
 

5 komentarzy: