5 lis 2014

Madeleines Cookies, Magdalenki cytrynowe- klasyczne idealne!


 Witajcie:)
Małe słodkie i puszyste. Pachnące cytrynową skórką idealny dodatek do herbaty.
Przymierzałam się już jakiś czas do ich przygotowania.
 Z prozaicznego powodu nie posiadania  formy odkładałam ich wypiek na potem.




na forme na 24 mini  magdalenki
75g mąki
75g cukru
10 łyżek oleju kokosowego
ewen:masła rozgrzanego
1 jajko(żółtko+ białko)
skórka otarta z połowy cytryny
 lub 
skórka otarta z połowy pomarańczy 
4 łyżki wody 
szczypta soli



żółtko rozetrzeć z cukrem na gładką białą masę,
dodać masło,startą skórke cytryny,esencje i dokładnie połączyć. 
Przesiać mąke dolać wodę i ponownie dokładnie połączyć
Ubić białko ze szczyptą soli i połączyć
  z ciastem przy pomocy łopatki.

Piec 7-8min w temp 190-200st

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. zdjęcia genialne, a słodkości niesamowite

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, naturalne zdjęcia - wzmagają apetyt, a ciasteczka prezentują się wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje rownież w imieniu P.fotografa:)Pozdrawiam

      Usuń
  3. jakie pyszności i świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdalenki wprost uwielbiam, a te Twoje wyglądają przecudownie. Sprawiają wrażenie lekkich jak chmurki. Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! Takie delikatne :) Na pewno pyszne! Uwielbiam magdalenki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuje:) polecam przepis do wypróbowania:)

      Usuń
  6. Jako dziecko magdalenki wcinałam na każde śniadanie i miłość do nich chyba nigdy nie przeminie :D Bardzo ładnie je przedstawiłaś... i sama chciałabym takie formy-rybki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Takie przysmaki z dziecinstwa sa najlepsze,bo nie dosc ze smakują wyjatkowo to przenoszą nas do dziecinstwa i tego beztroskiego czasu:)Forme udalo mi sie upolowac na pchlim targu, na ktory trafilam przypadkiem i tez mi sie spodobal jej orginalny wzor:)Pozdrawiam

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. dziękuje,rzeczywiscie są puszyste i lekkie mimo tego ze, pieczone bez proszku:)

      Usuń
  8. Asiu cudne Magdalenki :) ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olinko to tylko zostalo isc do kuchni i dzialac:)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Hej hej! Gdzie dorwałaś tak piękny imbryk i filiżankę?! :D

    OdpowiedzUsuń