14 maj 2013

LETNIA ZUPA KOPERKOWA NA KWASNYM MLEKU

Proponuje Wam  dziś  lekka   zupkę, z mleka kwaśnego  ewentualnie kwaśnej maślanki, gotuje   ja  latem.   
Wtenczas  najlepiej smakuje.




składniki:
 3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
              1l  maślanki kwaśnej
              1 mala  śmietana kwaśna
              2 ziarna ziela angielskiego
              1 liść laurowy
              sol i  pęczek świeżego koperku


Ziemniaki ugotować   w osolonej wodzie  z liściem laurowym i zielem angielskim,gdy będą miękkie dodać maślankę wymieszana ze śmietaną, dołożyć posiekany koperek zagotować.Dosolić d o smaku wedle potrzeb.
U mnie w domu  mama i babcia  do tego robiły nam  placki ziemniaczane ,ale bez cebulki,za to posypane cukrem:)fajnie   smakuje kwaśna zupa i słodkie placki.)A co najważniejsze  tani  smaczny i szybki  obiad,to takie smaki dzieciństwa:)
Polecam  na    letnie cieple dni smakuje  również na zimno:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz