Dziś w roli głównej Mr Bean :),zupa fasolowa z 3 rodzajów fasolki czerwonej,bialej i oczywiście z dodatkiem dużego Jasia:)
uzylam
3l bulionu mięsnego
(ugotowałam na kościach od karkówki WP)
100g fasolki białej
100g fasolki czerwonej
200g Fasoli Jaś
100g boczku wędzonego
100g karkówki wędzonej -zmielonej
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
3 ziemniaki
liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
tymianek do smaku
majeranek do smaku
sol,pieprz
Fasolkę dzień wcześniej namoczyłam ,następnego dnia ugotowałam wywar do którego dodałam namoczona fasolkę,wszystko gotowałam,miedzy czasie na patelni obsmażyłam pokrojony boczek i wędzone mięso zmielone z cebulka.
Gdy fasolka byla prawie miękka dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę marchewkę i boczek z cebulka z patelni
doprawilam lisciem ,zielem ,tymiankiem i czosnkiem gotowałam aż warzywa zmiękły ,na sam koniec doprawiłam sola pieprzem.
Wiem ze niektorzy zaciagaja jeszcze uprażoną maka lub dodają śmietanę, ja tego nie robię,za to już na talerzu doprawiam octem i cukrem tak jadłam w domu :)i tak mi najbardziej smakuje.
a do zupy koniecznie pajda dobrego chleba
takiego z chrupiącą skorka z świeżym masłem:)
Smacznego!
dobra pożywna zupa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję łubie zupę fasolowa ale widzę ze masz iny zestaw
OdpowiedzUsuńDoskonała na zimne wieczory. Polecam również swój przepis: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/
OdpowiedzUsuń