Ryba po Grecku z Grecja nie ma
za wiele wspólnego oprócz tego ze,są w niej wykorzystane duże ilości warzyw jak w kuchni Greckiej które się dusi
(pomidory , marchew, papryka czerwona, seler )
(pomidory , marchew, papryka czerwona, seler )
a
jednak w Polsce bardzo często gości na naszych stolach zapraszam na rybkę po Grecku:)
użyłam 1kg łososia morskiego -Polachius virens
który jest bliskim krewnym dorsza
pokroiłam na równe porcje posoliłam , popieprzyłam i obtoczyłam w mące.
Smażyłam na oleju rzepakowym na zloty kolor
Gdy wszystkie kawałki usmażyłam na tej samej patelni usmażyłam cebulkę z papryka , dodałam 0.5lwody i potarte warzywa ,przyprawy i dusiłam pod przykryciem
Gdy warzywa były miękkie dodałam pomidory z puszki
i 4 łyżki octu cytrynowego 5%
i 1 plaska łyżkę cukru
1 łyżkę mocnego przecieru pomidorowego 30%
zagotowałam i na sam koniec dorzuciłam garść zielonej natki pietruszki
W misce ułożyłam warstwę ryby
i zalałam sosem
tak do końca w sumie wyszły mi 3 warstwy
Smacznego!
- 1kg ryby- może być mintaj ,morszczuk
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona słodka szpiczasta
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 0.5 selera małego
- 1 łyżka przecieru 30%
- 1 plaska łyżka cukru
- 4 łyżki octu 5%
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sol
- pieprz
- maka
- olej
też taką robię i bardzo ją lubię:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńDobrze, że mi przypomniałaś :)