19 mar 2013

PIERWSZE SZPARAGI TEJ WIOSNY

Czekalam na nie cały rok  kiedy  pojawia się   w sklepie pierwsze    w sezonie  szparagi białe , prawdziwy rarytas dla smakoszy:)




Białe  szparagi   koniecznie  należy obrać poniżej główek
i odciąć zdrewniałe końce. 
 Ugotowałam w osolonej wodzie , do której dodałam tez szczyptę cukru.

soholenderski

Robimy tak jak majonez tylko  na ciepło:)

1. klarujemy masło
2. W misce  nad kąpielą wodna   ucieramy żółtko 
3.  Dolewamy  strumieniem klarowane masło mieszając trzepaczka ubijam 
4.Solimy pieprzymy i doprawiamy sokiem z cytryny,ja dałam tez szczyptę cukru.

     
Szparagi gotujemy na stojąco tak by główki nie były zanurzone w wodzie 

 Smakują świetnie z szynka wędzoną -ja uzylam Szwarcwaldzka  i koniecznie z  koperkiem.

 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie, a tak dawno juz nie jadlam! Zdjecia rewelacja, a szparagi chetnie bym Ci z talerza zabrala:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam. czas na zmiany

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz Aśka :)
    Uwielbiam szparagi ale z takim sossem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, totalnie zapomniałam o szparagach a przecież są takie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłam, ale mi nie podeszły... Chyba były źle zrobione - jakieś takie rozgotowane...

    OdpowiedzUsuń