Panettone -to włoskie tradycyjne ciasto drożdżowe z rodznkami i innymi bakaliami popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Cała procedura przygotowania może wydawać się skomplikowana,jednak taka nie jest.
Przepis wymaga trochę czasu i cierpliwości:)
Przepis wymaga trochę czasu i cierpliwości:)
Z podanej porcji wystarczy na dwie babki w formie o średnicy 18cm.
Używamy formy okrągłej jak do biszkoptu tyle,że wyższej .
1 etap:starter
80g mąki Manitoba lub 00
15g drożdzy
40ml wody letniej
Drożdze rozprowadzić w wodzie i połączyć z mąką.Odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok 3h przykrywając folią spożywczą.
Ja swój starter robiłam od razu w dużej misie od robota kuchennego.
2 etap:ciasto1
2 etap:ciasto1
Po tym czasie wyrośniety starter łączymy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdzowego z kolejna porcją składnikow:
260 mąki
70g masła miękiego
70g cukru
2 żołtka
170 ml wody
Starter miksując koncowką hakiem łączymy z wodą i powoli dosypujemy mąke,dalej dodajemy żoltka.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek wsypać cukier i mieszać do całkowitego połączenia się składnikow.
Następnie małymi porciami dodawać miękkie masło i wyrabiać ok 30min.Gdy ciasto będzie gładkie przykryć mise folią i odstawic ponownie w ciep łe miejsce az potroi objętosc na ok 3h.
3 etap
3 etap
Następnie po wyrośnięciu ponownie do łożyc kolejne składniki:
60g mąki
20g rozpuszczonego masła
20g cukru
10g miodu
2 żołtka
3g soli
170g rodzynek(rodzynki namoczyłam w rumie)
15g skorki kandyzowanej pomarańczowej
ekstrakt waniliowy
Całe ciasto wyrobić mikserem hakiem i połączyc razem z klejną porcją 60g mąki i miodem.
Doadać sol,gdy będzie odchodzić od ścianek dodać cukier i dokładnie wyrobić.Następnie dodać żołtka i ekstrakt.Gdy ponownie zacznie odchodzić od ścianek wlać przestudzone masło i wyrabiać ok 20min..
Doadać sol,gdy będzie odchodzić od ścianek dodać cukier i dokładnie wyrobić.Następnie dodać żołtka i ekstrakt.Gdy ponownie zacznie odchodzić od ścianek wlać przestudzone masło i wyrabiać ok 20min..
Dodać rodzynki i skorkę pomarańczową wyrobić dokładnie i przełożyć na stolnice formując kule.
Przykryć ściereczką bawełnianą na 45min i przełożyc do formy.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok 6-8h w piekarniku z właczonym swiatłem.
Na dnie wstawić naczynie z wrzacą wodą.U mnie wyrastało ok 3h.
4 etap:Pieczenie
4 etap:Pieczenie
Piec nastepnie w temperaturze 180st 30-40min.
Zaras po wyjęciu ciasta wbij w nie na wysokości 1/3 od spodu dwa długie patyczki i odwróconą babkę do gory dnem zawies na brzegach garnka tak,by babka zwisała we wnętrz garnka.
zapobiegnie to zapadnieciu sie babki.
zapobiegnie to zapadnieciu sie babki.
Asiu bajeczne ciasto. Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodziny na Święta i NR. :)
OdpowiedzUsuń5 tips menjaga stamina pria dewasa tetap berenergi saat puasa
OdpowiedzUsuńCara mencegah ejakulasi dini pada pria dengan obat herbal alami
5 Tips Menjaga Stamina Tubuh Menurun Drastis Saat Puasa Ampuh
3 Obat Alami Pria Tahan Lama Di Ranjang Saat Puasa Paling Ampuh Obat Pria Tahan Lama Saat Puasa
5 Obat Vitamin Untuk Kekebalan Daya tahan Tubuh Pria Saat Puasa
Excellent information, I like your post.
OdpowiedzUsuńHealthy Meal Delivery Services in Colton
Cheapest Food Delivery Service in Rancho Cucamonga
Best Food Delivery Service in Perris
Really, this article is truly one of the best in the history of the article. I am an antique 'Article' collector and sometimes I read some new articles if I find it interesting. And I found this quite interesting and had to go into my collection.
OdpowiedzUsuńVery good job!
agen domino99
daftar idpro poker
88dewa
aktifqq
armaniqq
aslibandar
aslidomino
bandarkiu
bandarq168
bandarqq
Niesamowite ciastko, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńoffwhite
OdpowiedzUsuńyeezy shoes
supreme hoodie
curry shoes
golden goose outlet
supreme hoodie
supreme hoodie
jordan 11
cheap jordans
golden goose sneakers