22 cze 2016

Dutch baby pancake czyli pieczony naleśnik na słodko

  witajcie:)
Dziś przepis na naleśnik, ale nie taki zwykły,bo Dutch baby pancake .

 
Pieczony tak pieczony na żeliwnej patelni.Ciasto naleśnikowe  jaja mleko mąka:)Takie proste. 
Pobawiłam się jednak, by uzyskać dodatkowy efekt puszystości,dlatego ciasto przygotowałam odrobinę inaczej jak można przeczytać w innych przepisach w sieci.
  Naleśnik najpierw mocno rośnie, w podawanych recepturach a po wyjęciu z piekarnika opada, zostają mu tylko wysokie suche brzegi.
W moim naleśnik rośnie rośnie w dalszym ciągu rośnie;),oczywiście po wyjęciu delikatnie również opada, jednak nie ma suchych brzegów,cały jest jednolitej grubości,puszysty.Przez co nie tworzy się kształt misy z suchymi brzegami i cienkim spodem.

patelnia żeliwna średnicy 20cm 
można 
zastąpić każdym naczyniem żaroodpornym,czy też
kokilkami do sufletów. 
 Porcja na 2 osoby
2-3 białka
1 całe jajo
1/4 szklanki mleka 3.5%
3 łyżki  mąki pszennej
1/2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
szczypta soli
olej do skropienia patelni
 ekstrakt waniliowy
Nie dodaje masła do ciasta.
Przygotowanie:
 Suchą patelnie wstaw do piekarnika na najwyższą temperaturę na ok 10 min Musi się porządnie nagrzać.
Żółtka utrzyj z cukrem,dodaj mleko mąkę i ekstrakt i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z solą na puszystą piane. Delikatnie dodaj do masy żółtkowej i połącz łopatką.
Patelnie wystaw na chwilkę z piekarnika, skrop olejem,wylej ciasto i ponownie wstaw patelnie na 15 min do piekarnika.
Temperatura 220st.
Upieczony  Dutch baby  pancake jest puszysty delikatny,równomiernie podniesiony z delikatna rumianą skórką na wierzchu podobną jak przy upieczonym biszkopcie:)
Gorąco polecam ten sposób rewelacyjny deser!

Podawaj na ciepło oprószone cukrem pudrem i posypane ulubionymi owocami,polane syropem klonowym, masłem czy też z kleksem bitej śmietany lub kremowym waniliowym twarożkiem.Możliwości jest mnóstwo.
Smacznego!




     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz