22 mar 2016

Batoniki amarantusowe


Witajcie

Te batoniki to jedna z tych  propozycji  która zachwyci każdego.
Idealne dla dziecka do szkoły.
Pożywne,zdrowe  łakocie  które dostarczają energii  rownież dorosłym w pracy:)




składniki:
sezam niełuskany zmielony na drobna masę
amarantus ekspandowany
orzechy włoskie
orzechy nerkowca
pistacje
żurawina suszona
wanilia
pasta z daktyli 
syrop klonowy

Wszystkie składniki rozdrabniamy nożem i łączymy z pasta z daktyli.Daktyle namaczamy i
blendujemy na pastę.
Gotowa masę wykładamy do foremki dokładnie uciskamy i jednym  energicznym uderzeniem na desce wyjmujemy gotowy batonik.
Robimy tak jak kiedyś babki w piaskownicy:)
Układamy batoniki na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze  180 st 15 min.

 smacznego!

3 komentarze: