3 mar 2014

Papryka faszerowana dzikim ryżem


Witajcie   moi drodzy:)
To danie które bardzo często jadamy na obiad,
jest lekkie sycące i zdrowe.
Uwielbiam paprykę a taka pieczona jest rewelacyjna.
Dziki ryż jest bardzo smaczny, obok jasminowego jest to moj ulubiony ryż:)
Danie szybko  sie przygotowuję ,także  jest  to  idealna propozycja na szybki obiad.



Potrzebujemy 
papryka czerwona
 na 4 papryki 3/4 szklanki ryżu
1 cebule
100-150 g mięsa użyłam szynki wieprzowej zmielonej
1 ząbek czosnku
natkę pietruszki 
sol himalajska i pieprz kolorowy do smaku
odrobinę ulubionego sera na wierzch

Gotuje wodę w garnuszku wsypuje ryż ,chwilkę gotuje i odstawiam pod przykryciem by spęczniał.
W tym czasie oczyszczam papryki,na patelni smaże pokrojona cebulkę na złoto dodaje mięso,obsmażam,przyprawiam pietruszką, czosnkiem solą i pieprzem,łącze
z ryżem i tak przygotowanym  farszem wypełniam polówki papryk.Układam na blaszce,na wierzch posypuje serem i piekę ok 30minut w temp 180-200st.

Smacznego!

9 komentarzy: