22 mar 2015

Keselica - kysielnica - Gęsta polewka na zakwasie owsianym przysmak górali z Łemkowszczyzny.


Witajcie :)

Po długiej mokrej i szarej zimie w końcu przyszła wiosna a wraz z nią przygotowania do świąt Wielkiej Nocy:)
W tym roku przygotowania rozpoczynam od  czegoś zupełnie rożnego a jednocześnie łudząco podobnego do wszystkich zup tego typu jak: żur na zakwasie żytnim (klik)barszcz biały na zakwasie pszennym(klik)
Przepisy na te Wielkanocne tradycyjne dania i na wiele innych odnajdziecie na moim blogu.
 Znacie lub słyszeliście o Keselicy przysmaku społeczności łemkowskiej?
Ja usłyszałam o niej od męża ,który w przeszłości bywał gościem u przyjaciela górala z Łemkowszczyzny.




Keselica
 lub też  kysielnica - kysyłycia bo, tak też ja nazywają,
  To gęsta polewka na bazie zakwasu z mąki owsianej, którą
możemy uzyskać przez zmielenie płatków owsianych.
 o charakterystycznym posmaku kminkowo-laurowym i intensywnym aromacie czosnku.
 Jako dodatek podaje się ugotowane w całości ziemniaki, okraszone zrumienioną cebulką.

 Wpisana na listę produktów tradycyjnych w dniu 16.05.2007 

Prawda że, brzmi zupełnie inaczej choć, wyglądem łudząco przypomina wszystkie wspomniane dania tego typu:).
Jednak smak , konsystencja i samo podanie wyraźnie są odmienne.
Co niektórym może brakować wszechobecnej kiełbasy białej i tuzina jaj :),jednak gorąco zachęcam do spróbowania:)

 Smacznego!

Więcej informacji tu:Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

1 komentarz:

  1. Trzeba wypróbować kiedyś takie pyszne polewki : )

    https://www.youtube.com/watch?v=4vHueSUgVhk

    Pozdrawiam : *

    OdpowiedzUsuń