3 paź 2014

Torcik serowo-makowy z figami

Witajcie:)
Tradycyjny seromak zazwyczaj pieczemy przy okazji Świąt Bożego Narodzenia,ja jednak witając jesień przemieniłam ciasto świąteczne w ciasto jesienne dodając figi.



na forme 18cm
ciasto kruche:
100g mąki
25g cukru
25g masła zimnego
1 żółtko
2 łyżki esencji waniliowej do ciast

Masa makowa: 
100g maku mielonego suchego
25g masła rozgrzanego
4 łyżki miodu(może być cukier wedle uznania)
4 łyżki konfitury z fig ewentualnie
marmolady śliwkowej lub powideł.  
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 ubite białko na sztywno
4 łyżki likieru Amaretto 
ewen: aromat  migdałowy 

Masa serowa:
500g twarogu 0.5% zmielonego
2 żołtka+2 białka ubite na sztywno
100g cukru( można dać więcej,ja ograniczyłam)
         2 łyżki mąki ziemniaczanej
1laska wanilii
2 łyżki esencji wanilliowej




Ciasto ugnieść,włożyć na 30min do zamrażarki,po czym wyłożyć dno  formy.
W garnuszku rozgrzać masło z miodem (cukrem)dodać mak,chwile sparzyć.
Dołożyć powidła,aromat,mączke i na koniec połączyć łopatką z ubitą paianą.
Wyłożyć na ciasto.
żołtka utrzeć z cukrem na biało,dodać miekkie masło utrzeć na puszystą mase dodać zmielony twaróg,mączke i esencje.
Na koniec połączyć łopatką z ubitymi białkami.Mase wyłożyć na warstwe makową.
Piec 50min w temp 180st.

Smacznego!

3 komentarze: