1 kwi 2014

ZUPA KREM Z KALAFIORA z SZASZŁYKIEM Z CHLEBA RAZOWEGO I PIKANTNYMI SZWEDZKIMI KLOPSIKAMI KÖTTBULLAR

Witajcie moi drodzy:)
Witam WAS serdecznie w  prima aprilis :)
 Mam dla Was smaczne danie, które ucieszy nie tylko Wasze kubki smakowe, ale i oczy.
 To moja wersja pospolitej zupy kalafiorowej.
Taka niepozorna kalafiorowa może być również  ciekawym daniem podanym w nietuzinkowy sposob na okolicznościowe,proszone obiadki czy swiąteczne dni.



Potrzebujemy:
ok 2l bulionu warzywnego jak ktoś lubi mięsnego
1 kalafior
100ml Śmietanki do gotowania
2-3 łyżki startego parmezanu
sol 
pieprz biały
chleb razowy
30dkg mięsa mielonego wołowego  lub wołowo -wieprzowego
i do niego:
1 jajo
bułkę namoczoną w mleku
1 łyżke musztardy
1  cebulke zeszkloną  na patelni
pieprz sol
ostra przyprawa winzersteak w skład której wchodzi ( płatki  chili,papryka słodka pieprz ,sol)

Kalafior gotujemy do miękkości w bulionie.Blendujemy na krem,dolewamy smietankę.Ścieramy parmezan,pieprzymy i solimy według uznania.
Chleb grillujemy ,kroimy w kostki,mięso mielone przyprawiamy formujemy małe klopsiki obtaczamy w przyprawie i pieczemy w piekarniku.Przed podaniem nabijamy na szaszłyk z kostkami chleba.
 
Smacznego!

1 komentarz: