28 kwi 2014

Ciasto czekoladowe z kremem sezamowym bez mąki,tłuszczu i cukru.

Witajcie
Potrzeba matka wynalazków:) tak tez powstało to ciasto:)
Receptura jest  mojego autorstwa skomponowałam ją całkowicie  intuicyjnie i wyszło rewelacyjnie.
Ciasto jest bardzo dietetyczne bo, pozbawione mąki,cukru i tłuszczu czyli tego wszystkiego co razem powoduje że, przybywa nam co nieco na bioderkach  i w tętnicach:)


Ciasto w zamian tych niedobrych składników  ma same dobre bo,
migdały:bogate w wapno,magnez,cynk,fosfor i potas-kocham migdały  zapobiegają odkładaniu się tłuszczu,chrupie je wieczorami, gdy mam ochotę coś zjeść:)
Sezam: którego węglowodany,proteiny i aminokwasy
 sprawiają że, sezam jest łatwo przyswajalny a sesamol i sesamolina to najlepsze  naturalne przeciwutleniacze,które sprawiają że nasze komórki wolniej się starzeją a przez to wolniej starzejemy się my:)no i oczywiście jaja w których mamy pełnowartościowe białko o witaminach  A D E B12 nie wspomnie:), zółtko ma lecytynę i luteinę wszystko co potrzebne naszemu organizmowi.



ciasto
 skład na 1 blat  na formę 18cm
100g zmielonych migdałów drobno tak jak do pieczenia macaronikow(mogą być ze skórką)
50g kakao
2 jaja
6 pastylek stevi rozpuszczonych w łyżce wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
poł łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodać zółtka i przesiane składniki sypkie.
Dodać ekstrakt i rozpuszczoną stewie połączyć
piec ok 20 min  temp 180st  

krem
150 g sezamu niełuskanego prażonego ,zmielonego
3 łyżki ugotowanej na wodzie kaszy manny
3 pastylki stevi 
3łyżki ciepłej wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego.
kalorycznosc:
porcja na zdjeciu 50g-240kcal

Smacznego!

5 komentarzy: