Witajcie moi drodzy:)
Witam WAS serdecznie w prima aprilis :)
Mam dla Was smaczne danie, które ucieszy nie tylko Wasze kubki smakowe, ale i oczy.
To moja wersja pospolitej zupy kalafiorowej.
Taka niepozorna kalafiorowa może być również ciekawym daniem podanym w nietuzinkowy sposob na okolicznościowe,proszone obiadki czy swiąteczne dni.
Potrzebujemy:
ok 2l bulionu warzywnego jak ktoś lubi mięsnego
1 kalafior
100ml Śmietanki do gotowania
2-3 łyżki startego parmezanu
sol
pieprz biały
chleb razowy
30dkg mięsa mielonego wołowego lub wołowo -wieprzowego
i do niego:
1 jajo
bułkę namoczoną w mleku
1 łyżke musztardy
1 cebulke zeszkloną na patelni
pieprz sol
ostra przyprawa winzersteak w skład której wchodzi ( płatki chili,papryka słodka pieprz ,sol)
Kalafior gotujemy do miękkości w bulionie.Blendujemy na krem,dolewamy smietankę.Ścieramy parmezan,pieprzymy i solimy według uznania.
Chleb grillujemy ,kroimy w kostki,mięso mielone przyprawiamy formujemy małe klopsiki obtaczamy w przyprawie i pieczemy w piekarniku.Przed podaniem nabijamy na szaszłyk z kostkami chleba.
Smacznego!
No, no... wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuń