Witajcie kochani:)
Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą.
Ostatnie już dekoracje na świąteczny stoł przygotowane,między czasie upiekłam tez chlebki -miseczki do żurku nie zabierają dużo czasu a są bardzo dekoracyjne, a żurek w nich prezentuje się wyjątkowo świątecznie
Na 4 chlebki :
1kg mąki pszennej chlebowej
500ml letniej wody
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
80-100g drożdży świeżych
Nastawić zaczyn z drożdży
Wyrobić ciasto uformować równe gładkie kule,zawijając ciasto do spodu.
Odłożyć trochę ciasta na uchwyty uformować małe kule i ponacinać, by wyszedł wiatraczek.
Chlebki odstawić na blaszce do wyrośnięcia.
Po wyrosnięciu chlebki posmarować rozbęłtanym żołtkiem z mlekiem.
Piec ok 1h w 200st.
Po przestudzeniu, można na drugi dzien,wydrążyć ciasto z środka po odcięciu wieczka:)
Ponoć powinno sie posmarować środek białkiem i przed wlaniem zupy zapiec,zrobiłam probę i stwieradzam że, jest to zbyteczne chlebek stał ok godziny i nic sie nie działo,chlebek nie przemókł.
Stawiamy też przecież taki chlebek na talerzu:)a nie bezpośrednio na stole.
Smacznego!
Pięknie, kolorowo, pysznie i świątecznie :) Wesołych Świąt Asiu :)
OdpowiedzUsuńalez u Ciebie ślicznie a ten żurek niejedna restauracja na bank zazdrości takich pyszności
OdpowiedzUsuńbuzia