Hej kochani
Jak tam jeszcze się krzątacie po kuchni:)jeśli już siedzicie i dajecie nogom odetchnąć bo, ja tak zapraszam na bardzo prosty i pyszny boczuś:)
Raz od święta uwielbiam tak zgrzeszyć;)a jeszcze własnym domowym wyrobem to nawet bardzo.
Do tego świeżo starty chrzan....ktory
symbolizuje zwycięstwo nad żalem jaki towarzyszył męce Jezusa,ma zapewnić także zdrowie i sprawność.
sposób przygotowania:
Kawałek ładnego chudego boczku natrzeć mieszanka przypraw (ziele angielskie,goździk,pieprz,gorczyca,jałowiec,czosnek,sol)
Wstawić do lodówki na min 24h.
Ja robiłam go przy okazji rolady boczkowej i szynki.
W garnku zagotować wodę, posolić dość mocno,dołozyć liści laurowych,ziela angielskiego i kilka goździkow. Po zagotowaniu płomien zmniejszyć na najmniejszy włozyć boczek i parzyć pod przykryciem ok 1h.
Zostawić do wystudzenia w wodzie.
Pieprz kolorowy potłuc grubo w mozdzierzu, boczek nasmarować miodem i obtoczyć w pieprzu.
Zapiec ok 30min w 2oost.
Smacznego!
Naprawdę obrazkowy!
OdpowiedzUsuńDziękuję i ślę serdeczności świąteczne:)
mmmmmmmmmm kochana wszystko zapisuje i za rok spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńbuziaczki