Witajcie:)
Jesień w pełni, dyni nie brak,więc gotujemy z dynią :)
na ok 20-25szt
ciasto:
ciasto:
150g mąki
3 żołtka
sól
1 łyżeczka oleju rzepakowego
6łyżek wody letniej
Mąke wsypać do miski i posolić, zrobić dołek w ktory wlać
żołtka rozbełtane z wodą i olejem.
6łyżek wody letniej
Mąke wsypać do miski i posolić, zrobić dołek w ktory wlać
żołtka rozbełtane z wodą i olejem.
Wyrabiać ciasto do momentu gdy, zrobi się gładkie i plastyczne.
Farsz
75g pure z dyni
25g ricotty
25g mascarpone
2 ziemniaki gotowane
25g mascarpone
2 ziemniaki gotowane
1 łyżeczka miodu
przyprawa korzenna
(gałka muszkatołowa,gozdzik,cynamon,pieprz zielony)
(gałka muszkatołowa,gozdzik,cynamon,pieprz zielony)
sól
Dynie kroimy w kostke i dusimy do miękkości na patelni pod przykryciem,dalej smażymy tak długo do momentu, gdy odparuje namiar wody
Przyprawiamy swieżo tłuczonym zielonym pieprzem,solą,miodem i przyprawą .
Przyprawiamy swieżo tłuczonym zielonym pieprzem,solą,miodem i przyprawą .
dodajemy sery i łączymy wszystko razem.
Ziemniakami regulujemy konsystencje farszu.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej.
Pierożki wrzucmy na goracą,osoloną wode na ok 3min
Ziemniakami regulujemy konsystencje farszu.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej.
Pierożki wrzucmy na goracą,osoloną wode na ok 3min
sos
klarowane masło
Jaki wspaniały farsz, świetna kombinacja smaków :)
OdpowiedzUsuńO! jakie świetne połączenie chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCudowne! :)))
OdpowiedzUsuń