8 paź 2014

Precle orginalne niemieckie na święto piwa- Oktoberfest

 Witajcie:),
5 października był ostatni dzień  Oktoberfest-czyli największego
święta piwa.  
Precle są  obowiązkowym dodatkiem do piwa dlatego
Przygotowałam dla Was recepturę na oryginalne precle rodem z Niemiec:)




Na 9 standardowych precli
520g mąki
20g drożdży świeżych
25g oleju
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
poł łyżeczki cukru 
Żółtko rozbełtane  do posmarowania precli.
gruba sól do posypania


Mąke,sól i cukier wsypać do miski zrobić dołek w który pokruszyć drożdże,wlać ciepłą wodę i olej.  Wszystko połączyć.
 Dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Podzielić na porcje z których uformować precle w charakterystyczny kształt!

 Układać na blaszce na papierze do pieczenia.
Odstawić na 30min do wyrośnięcia po czym posmarować rozbełtanym żółtkiem(nie dodawajcie mleka do  żółtka, bo zrobią sie twarde jak kamień,  mają być w środku puszyste a skórke mają mieć spreżystą i błyszczącą!
  posypać grubą solą.
  Piec w temperaturze 220 st ok 15-20 min


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :)Proszę bardzo podkradaj, życze milego wypieku:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuje:) są latwe i szybkie w przygotowaniu znikają też szybko!, dlatego polecam zrobić z podwojnej porcji:)

      Usuń
  3. Piękne są. Przepis już ukradłam, teraz tylko muszę znaleźć pretekst do piwnej posiadówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)Aniu i bez pretekstu takie precelki można podjadać, bo są pyszne:) myśle że, idealnie sprawdzą się np w podróży a i na przekąske w pracy czy szkole:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje:) i smakują świetnie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam precle, zrobiłam lecz niestety mi nie urosły :(

    OdpowiedzUsuń
  7. prawdopodobnie mogły być drożdże przeterminowane , lub nastawiłaś zaczyn drożdżowy na zbyt gorącym mleku co zabiło drożdże:( Pozdrawiam i zachęcam do kolejnej próby:

    OdpowiedzUsuń