Witajcie:),
5 października był ostatni dzień Oktoberfest-czyli największego
święta piwa.
Precle są obowiązkowym dodatkiem do piwa dlatego
święta piwa.
Precle są obowiązkowym dodatkiem do piwa dlatego
Na 9 standardowych precli
520g mąki
20g drożdży świeżych
25g oleju
250ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
poł łyżeczki cukru
Żółtko rozbełtane do posmarowania precli.
gruba sól do posypania
gruba sól do posypania
Mąke,sól i cukier wsypać do miski zrobić dołek w który pokruszyć drożdże,wlać ciepłą wodę i olej. Wszystko połączyć.
Dokładnie wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Układać na blaszce na papierze do pieczenia.
Odstawić na 30min do wyrośnięcia po czym posmarować rozbełtanym żółtkiem(nie dodawajcie mleka do żółtka, bo zrobią sie twarde jak kamień, mają być w środku puszyste a skórke mają mieć spreżystą i błyszczącą!
posypać grubą solą.
posypać grubą solą.
Piec w temperaturze 220 st ok 15-20 min
Smacznego!
rewelacja! podkradam przepis
OdpowiedzUsuń:)Proszę bardzo podkradaj, życze milego wypieku:)Pozdrawiam
UsuńHmm to precelek jak ta lala
OdpowiedzUsuńdziękuje:) są latwe i szybkie w przygotowaniu znikają też szybko!, dlatego polecam zrobić z podwojnej porcji:)
UsuńPiękne są. Przepis już ukradłam, teraz tylko muszę znaleźć pretekst do piwnej posiadówki :)
OdpowiedzUsuń:)Aniu i bez pretekstu takie precelki można podjadać, bo są pyszne:) myśle że, idealnie sprawdzą się np w podróży a i na przekąske w pracy czy szkole:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuje:) i smakują świetnie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam precle!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam precle, zrobiłam lecz niestety mi nie urosły :(
OdpowiedzUsuńprawdopodobnie mogły być drożdże przeterminowane , lub nastawiłaś zaczyn drożdżowy na zbyt gorącym mleku co zabiło drożdże:( Pozdrawiam i zachęcam do kolejnej próby:
OdpowiedzUsuńoff white outlet
OdpowiedzUsuńmoncler jackets
golden goose
golden goose outlet
supreme
yeezys
curry 8
hermes belt
steph curry shoes
supreme new york