27 maj 2015

Zupa krem ze szparagów z prażonym jabłkiem


Witajcie:)
Sezon na szparagi jeszcze trwa,korzystam z niego co dzień,bo szparagi są bardzo zdrowe, ale i też bardzo smaczne.
Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. 
Jakby tego nie nazwać ogranicza nas jedynie nasza fantazja, wyczucie smaku czy intuicja kulinarna:)
Dziś pyszna zupa krem z akcentem polskim:
jabłkiem  i kabanosami:)


Na 4 porcje

2kg szparagów
1l wody + plaster cytryny
2 jabłka użyłam Boskop
200ml śmietanki 15% 
50 g zimnego masła
odrobina białego wina
tymianek
biały pieprz 
sol himalajska

jako dodatek kabanos 

Szparagi obrać  przy pomocy nożyka do szparag.
Lupiny ugotować w wodzie z dodatkiem cytryny.
Wywar przecedzić-oczyścić.W wywarze ugotować szparagi odcinając 1/3 ich długości  od główek.Dodać też jedno jabłko bez skórki.
Miękkie szparagi  przełożyć do blendera i zblendować na gładki krem.
W tym czasie delikatnie ugotować odcięte główki szparagów.
 Mus szparagowy przetrzeć przez sito.
Oczyszczoną z włókien zupę  doprawić winem ,pieprzem i tymiankiem.
Pogotować 5 min po czym dodać śmietankę do gotowania.
Na sam koniec dołożyć kawałek zimnego masła i połączyć z gorącą zupą.
Jabłko obrać pokroić w kostkę i uprażyć na patelni  na odrobinie masła i brązowego cukru.


 smacznego!






3 komentarze:

  1. To mi się podoba, lubię takie połączenia - trochę pikantne, a trochę słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam szparagów! muszę w końcu się przemóc, może Twój kremik mi w tym pomoże :)

    Wpadnij do mnie na Brownie z kaszy jaglanej!:) buziaki!

    OdpowiedzUsuń