Witajcie:)
Sezon na szparagi jeszcze trwa,korzystam z niego co dzień,bo szparagi są bardzo zdrowe, ale i też bardzo smaczne.
Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo.
Jakby tego nie nazwać ogranicza nas jedynie nasza fantazja, wyczucie smaku czy intuicja kulinarna:)
Na 4 porcje
2kg szparagów
1l wody + plaster cytryny
2 jabłka użyłam Boskop
200ml śmietanki 15%
50 g zimnego masła
odrobina białego wina
50 g zimnego masła
odrobina białego wina
tymianek
biały pieprz
Szparagi obrać przy pomocy nożyka do szparag.
Lupiny ugotować w wodzie z dodatkiem cytryny.
Wywar przecedzić-oczyścić.W wywarze ugotować szparagi odcinając 1/3 ich długości od główek.Dodać też jedno jabłko bez skórki.
Miękkie szparagi przełożyć do blendera i zblendować na gładki krem.
W tym czasie delikatnie ugotować odcięte główki szparagów.
Mus szparagowy przetrzeć przez sito.
W tym czasie delikatnie ugotować odcięte główki szparagów.
Mus szparagowy przetrzeć przez sito.
Oczyszczoną z włókien zupę doprawić winem ,pieprzem i tymiankiem.
Pogotować 5 min po czym dodać śmietankę do gotowania.
Na sam koniec dołożyć kawałek zimnego masła i połączyć z gorącą zupą.
Pogotować 5 min po czym dodać śmietankę do gotowania.
Na sam koniec dołożyć kawałek zimnego masła i połączyć z gorącą zupą.
To mi się podoba, lubię takie połączenia - trochę pikantne, a trochę słodkie :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie próbowałam szparagów! muszę w końcu się przemóc, może Twój kremik mi w tym pomoże :)
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na Brownie z kaszy jaglanej!:) buziaki!
Asiu gdzie jesteś?
OdpowiedzUsuń