Witajcie:)
Jak co weekend piekę chleb,kupny już mi nie smakuje:(
Diś mam dla Was propozycje na zdrowy bochenek chleba żytniego razowego z mąki pełnoziarnistej i z pięcioma ulubionymi ziarnami.
Chleb żytni na zakwasie chlebowym.
Na keksówke
400g - zaczyn żytni chlebowy
500g mąki żytniej pełnoziarnistej
300ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka płaska soli
1 łyżka płaska cukru
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3łyżki otrębów pszennych
3 łyżki sezamu niełuskanego
do posypania wierzchu użyłam mak i sezam.
Połączyłam wszystkie składniki,uformowałam bochenek i włożyłam do przygotowanej blaszki.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Odstawiłam chleb do wyrośnięcia,przykryty lnianą ściereczką na ok 4-6 h
Po wyrośnięciu spryskałam wierzch chleba wodą i obsypałam makiem i sezamem.
Piekarnik nagrzałam do temp: 230st.
Piekłam 10 min po czym temperaturę zmniejszyłam do 200st.i piekłam kolejne 45min.
Smacznego!
Chleb żytni na zakwasie chlebowym.
Na keksówke
400g - zaczyn żytni chlebowy
500g mąki żytniej pełnoziarnistej
300ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka płaska soli
1 łyżka płaska cukru
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3łyżki otrębów pszennych
3 łyżki sezamu niełuskanego
do posypania wierzchu użyłam mak i sezam.
Połączyłam wszystkie składniki,uformowałam bochenek i włożyłam do przygotowanej blaszki.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Odstawiłam chleb do wyrośnięcia,przykryty lnianą ściereczką na ok 4-6 h
Po wyrośnięciu spryskałam wierzch chleba wodą i obsypałam makiem i sezamem.
Piekarnik nagrzałam do temp: 230st.
Piekłam 10 min po czym temperaturę zmniejszyłam do 200st.i piekłam kolejne 45min.
Smacznego!
Ach, wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuń:)dziękuje
UsuńWygląda obłędnie :D musi być pyszny!
OdpowiedzUsuń:)oj tak!! nieskoromnie przyznam że,smakuje obłędnie:)Pozdrawiam
UsuńJeden z lepszych chlebów, jakie widziałam :) Muszę upiec bochenek z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń:)Miło mi to czytać:),gorąco polecam chlebek jest wspaniały!Pozdrawiam
UsuńPięknie go zaprezentowałaś! Pożeram go wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie i ... przepiękne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie chleby. Też w domu je pieczemy, a odkąd wyprodukowaliśmy zakwas to rzadko kupujemy :)
OdpowiedzUsuń\chyba czas nastawić nowy zakwas ;-)
OdpowiedzUsuńgolden goose
OdpowiedzUsuńchrome hearts online store
kd13
kyrie shoes
supreme clothing
curry 7
lebron shoes
off white hoodie
moncler jacket
yeezy