Witajcie :)
Po długiej mokrej i szarej zimie w końcu przyszła wiosna a wraz z nią przygotowania do świąt Wielkiej Nocy:)
W tym roku przygotowania rozpoczynam od czegoś zupełnie rożnego a jednocześnie łudząco podobnego do wszystkich zup tego
typu jak: żur na zakwasie żytnim (klik)barszcz biały na zakwasie pszennym(klik)
Przepisy na te Wielkanocne tradycyjne dania i na wiele innych odnajdziecie na moim blogu.
Przepisy na te Wielkanocne tradycyjne dania i na wiele innych odnajdziecie na moim blogu.
Znacie lub słyszeliście o Keselicy przysmaku społeczności łemkowskiej?
Ja usłyszałam o niej od męża ,który w przeszłości bywał gościem u przyjaciela górala z Łemkowszczyzny.
Ja usłyszałam o niej od męża ,który w przeszłości bywał gościem u przyjaciela górala z Łemkowszczyzny.
Keselica
lub też kysielnica - kysyłycia bo, tak też ja nazywają,
To gęsta polewka na
bazie zakwasu z mąki owsianej, którą
możemy uzyskać przez zmielenie płatków owsianych.
o charakterystycznym posmaku
kminkowo-laurowym i intensywnym aromacie czosnku.
Jako dodatek podaje
się ugotowane w całości ziemniaki, okraszone zrumienioną cebulką.
Wpisana na listę produktów tradycyjnych w dniu 16.05.2007
Prawda że, brzmi zupełnie inaczej choć, wyglądem łudząco przypomina
wszystkie wspomniane dania tego typu:).
Jednak smak , konsystencja i samo
podanie wyraźnie są odmienne.
Co niektórym może brakować wszechobecnej kiełbasy białej i tuzina jaj :),jednak gorąco zachęcam do spróbowania:)
Co niektórym może brakować wszechobecnej kiełbasy białej i tuzina jaj :),jednak gorąco zachęcam do spróbowania:)
Smacznego!
Trzeba wypróbować kiedyś takie pyszne polewki : )
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=4vHueSUgVhk
Pozdrawiam : *