Proponuje Wam dziś lekka zupkę, z mleka kwaśnego ewentualnie kwaśnej maślanki, gotuje ja latem.
Wtenczas najlepiej smakuje.
Wtenczas najlepiej smakuje.
składniki:
3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
1l maślanki kwaśnej
1 mala śmietana kwaśna
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sol i pęczek świeżego koperku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim,gdy będą miękkie dodać maślankę wymieszana ze śmietaną, dołożyć posiekany koperek zagotować.Dosolić d o smaku wedle potrzeb.
U mnie w domu mama i babcia do tego robiły nam placki ziemniaczane ,ale bez cebulki,za to posypane cukrem:)fajnie smakuje kwaśna zupa i słodkie placki.)A co najważniejsze tani smaczny i szybki obiad,to takie smaki dzieciństwa:)
1l maślanki kwaśnej
1 mala śmietana kwaśna
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sol i pęczek świeżego koperku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim,gdy będą miękkie dodać maślankę wymieszana ze śmietaną, dołożyć posiekany koperek zagotować.Dosolić d o smaku wedle potrzeb.
U mnie w domu mama i babcia do tego robiły nam placki ziemniaczane ,ale bez cebulki,za to posypane cukrem:)fajnie smakuje kwaśna zupa i słodkie placki.)A co najważniejsze tani smaczny i szybki obiad,to takie smaki dzieciństwa:)
Polecam na letnie cieple dni smakuje również na zimno:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz