Witajcie:)
Piernik Staropolski piekł już chyba każdy:)w blogosferze już od listopada blogerki kulinarne prezentują swoje porcje ciasta na świąteczny piernik dojrzewający.
W tym roku przygotowuje podwójną porcje jeden to
piernik z oryginalnej
Staropolskiej receptury,który piekłam w zeszłym roku tu
Dzisiejsza propozycja to takie ciasto które, przygotowywało się u mnie w domu z naparem z kawy.
Zaszalałam i dodatkowo zmieniłam rodzaj mąki częściowo dodając mąke żytnią.
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
W tym roku przygotowuje podwójną porcje jeden to
piernik z oryginalnej
Staropolskiej receptury,który piekłam w zeszłym roku tu
Dzisiejsza propozycja to takie ciasto które, przygotowywało się u mnie w domu z naparem z kawy.
Zaszalałam i dodatkowo zmieniłam rodzaj mąki częściowo dodając mąke żytnią.
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
300g mąki pszennej
125g masła
250g miodu
100g cukru
2 jaja
1/4szklanki mleka +1łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (zmiksowane)
1/4 szklanki espresso z 2 łyżek kawy
2 łyżeczki sody
50g przyprawy piernikowej domowej
Piękne zdjęcia, świąteczny piernik i duuuużo przyprawy korzennej - zapraszam zatem do wzięcia udziału w akcji "korzenne przysmaki" :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia:) bardzo lubię dojrzewające pierniki:)
OdpowiedzUsuń