Witajcie :)
Szybki i efektowny deser rodem z Francji,warto trochę więcej czasu poświęcić by, cieszyć się tym smakiem.
Wspomnienia smaków i składników które próbowaliśmy w Prowansji cały czas mnie nie opuszczają:)
Gdy więc zobaczyłam piękne dorodne figi na sklepowym straganie nie mogłam nie kupić z nadzieją że, będą choć minimalnie przypominać tamte jedzone na wakacjach.
Zastanawiając się czy zjeść je tak poprostu same czy przygotować z nimi coś bardziej efektownego na myśl przyszły mi Francuskie naleśniki Suzette czyli flambirowane
fr. flamber-płonąć; flambé- płonący
z kąd ta nazwa?
Przygotował je dla księcia Walii Edwarda VII nie doświadczony Francuz o imieniu Henri Charpentier,któremu sos w pewnym momencie się zapala.
Zrozpaczony probując ratować sytuacje po skosztowaniu owego sosu i zachwyciwszy się jego smakiem postanawia usmażyć naleśniki w nim podlewając je dodatkowo alkoholem.
Po podaniu księciu nazywa je naleśnikami książęcymi a po chwili proponuje, by nazwać je na cześć jedynej kobiety która towarzyszyła księciu podczas kolacji,
francuskiej aktorce Suzanne Reichenberg.
fr. flamber-płonąć; flambé- płonący
z kąd ta nazwa?
Przygotował je dla księcia Walii Edwarda VII nie doświadczony Francuz o imieniu Henri Charpentier,któremu sos w pewnym momencie się zapala.
Zrozpaczony probując ratować sytuacje po skosztowaniu owego sosu i zachwyciwszy się jego smakiem postanawia usmażyć naleśniki w nim podlewając je dodatkowo alkoholem.
Po podaniu księciu nazywa je naleśnikami książęcymi a po chwili proponuje, by nazwać je na cześć jedynej kobiety która towarzyszyła księciu podczas kolacji,
francuskiej aktorce Suzanne Reichenberg.
ciasto:
1 jajo
1 część mleka
2/3 cześci mąki
1 łyżka masła rozgrzanego
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Jajo roztrzepuje z solą i mąką dolewam mleko dokładnie urabiając ciasto rózgą do momentu gdy, będzie gładkie i spływać będzie wstążką.
Na koniec dodaje rozgrzane masło.
Smaże na gorącej patelni delikatnie muśniętej klarowanym masłem.
Ciasto wylewam na środek i okrężnymi ruchami patelni rozprowadzam porcje ciasta po całym dnie.
Sos
100ml Brandy
lub innego ulubionego alkoholu wysoko procentowego.
Dla uzyskania efektownego płomienia potrzebny będzie dodatkowo alkohol min 70% .
50ml likieru Amaretto
50ml syropu z czereśni koktajlowych Karminowych
który nada naleśnikom kolorku:)
czereśnie do dekoracji
1 łyżeczka masła klarowanego
Naleśniki po usmażeniu składam i smaże w przygotowanym sosie.
figi karmelizuje w tym samym sosie.
Podaje z kleksem słodkiej śmietany bitej, polane sosem balsamico.
Smacznego!
Jeżeli smakuje tak samo pysznie, jak wygląda, to poproszę taką porcję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity, bardzo elegancki deser :) Z figami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńAsiu, buszuję właśnie po Twoich ostatnich przepisach i się zachwycam! Kusisz Kochana:-)
OdpowiedzUsuńtroszke kusze;)pozdrawiam
Usuńpięknie podane:)
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziekuje:)polecam
UsuńJak to pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńbirkin bag
OdpowiedzUsuńgolden goose shoes
100% real jordans for cheap
bape
kobe
kyrie spongebob
supreme clothing
curry 7
stephen curry shoes
jordan shoes