17 gru 2013

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Witajcie   kochani 
 Dziś mam dla Was pierwsza świąteczną propozycje aromatyczna zupę grzybowa z grzybów leśnych które, zbierałam tegorocznego lata w Polsce:)
Moje grzybki to czarne łebki ,lecz mogą być   prawdziwki jeśli  mieliście szczęście i takie nazbieraliście:)



Grzyby ok 200g zalałam ok 0.5lzimnej wody i odstawiłam na noc. Ugotowałam bulion z pieczonej cebuli  z dodatkiem liścia laurowego ,ziela angielskiego.  
Dodatkowo jedna cebule pokrojona w kostkę  zrumieniłam na patelni i dodałam do wywaru.
Dodalam namoczone grzyby i gotowałam ok 30min.
Na koniec zupę popieprzyłam posoliłam.
Zabieliłam śmietanką 30% słodką,Dodatkowego aromatu  mojej 
grzybowej dodaje  odrobina masła i świeży lubczyk który dodaje na sam koniec do zupy.

Jako dodatek  podaje pure ziemniaczane
 z gałką muszkatołową i orzechami włoskimi 
 pyszne -delikatne, puszyste z nutka orzechowego smaku.

 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pięknie, apetycznie wygląda Twoja zupa :) ahh święta, święta! :)

    OdpowiedzUsuń