Witajcie kochani:)
Dziś mam dla Was propozycje na danie
zwykle i nie zwykle:)a, to dzięki dodaniu aromatycznego
sosu śliwkowego:)
sosu śliwkowego:)
To jedno z takich dan które, przygotowuje z tak zwanych resztek obiadowych:).
Jednak tym razem do sosu dodałam nutę świątecznych przypraw:)co sprawiło że, danie smakuje
wyjątkowo i odświętnie:)
Użyłam
Ciasto:
ok 1.5szklanki gotowanych ziemniaków
1 jajo
ok 3lyzki maki ziemniaczanej
ok 3 łyżki maki pszennej
ok 3 łyżki kaszki manny
Składniki podałam Wam określając ok,dlatego że ,używam na oko:)
w zależności ile mam ziemniaków.
Jednak zawsze ciasto musi być plastyczne.
farsz:
mięso drobiowe gotowane z rosołu
zmiksowałam i dodałam
1 cebule pokrojona i zrumieniona
pieprz i sol
sos:
szczypta przyprawy piernikowej
woda
Ziemniaki przecisnęłam przez praskę, połączyłam z reszta składników, wyrobiłam ciasto, rozwałkowałam i
wycięłam krążki.
Każdy posmarowałam na środku marmolada,na niej położyłam łyżeczkę farszu i przykryłam drugim krążkiem.
Brzegi skleiłam jak w pierożkach.
powierzchnie wyrównałam wilgotnymi dłońmi na okrągło:)
Wodę w garnuszku osolić i wrzucać pyzy na gotującą się wodę.
Gotować na małym ogniu ,pyzy są dobre gdy wypłyną na powierzchnie.
Pyzy polać sosem i oprószyć zrumieniona cebulka:)
smacznego!
jesteś fantastyczną kucharką, ociekam śliną
OdpowiedzUsuń:)ojej dziękuje Zanetko:)
Usuńkocham pyzy z miesem;)
OdpowiedzUsuńAle smakowite! Chcę :D
OdpowiedzUsuńdziękuje.)Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo lubię pyzy, jakiekolwiek by nadzienie nie bylo :)
OdpowiedzUsuń:)również tak mam :)
UsuńRewelacyjny sos pod kątem składników! A zdjęcia urzekają!
OdpowiedzUsuńdziękuje za mile słowa. Pozdrawiam
UsuńCo za piekne, apetyczne zdjecie:-)
OdpowiedzUsuńoooo kurka, ale mi smaka narobiłaś! Jak ja dawno nie jadłam pyz... Pyszności!
OdpowiedzUsuń