22 mar 2016

Makowiec drożdżowy zawijany -Wielkanocna strucla makowa

Witajcie:)

Makowiec drożdżowy zawijany  czy jak kto woli
Wielkanocna strucla makowa 

Wielkanoc   tuż tuż, obowiązkowo na stole musi stanąć drożdżowa strucla makowa bez niej nie wyobrażam sobie tych tak radosnych świąt Wielkanocnych




Na dwa makowce ok 35cm
ciasto:
0.5 kg mąki plus trochę do podsypania
150g cukru
30g drożdży śieżych
1 szklanka ciepłego mleka
100g masła
1 łyżke esencja waniliowa


Masa makowa:
200g maku sparzonego z mlekiem i zmielonego 2 krotnie
100g masła rozgrzanego
3 białka ubite na sztywno
1 plaska łyżka maczki ziemniaczanej
100g pasty z moczonych daktyli suszonych
2-3 łyżki syropu klonowego
orzechy,żurawina,migdały
Amaretto ewentualnie aromat migdałowy

pomada lukrowa 
ktora wykorzystalam tez przy okazji
babki piaskowej
lub
lukier 
cukier puder
sok z cytryny
gorąca woda
posypki do dekoracji lub bakalie

Drożdże rozrabiamy w mleku z odrobina cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąke przesiewamy  dodajemy cukier, esencje waniliowa ,żołtka i wyrośnięte drożdże.
Dokładnie wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką.
Dzielimy na dwie cześci i każdą rozwałkowujemy na kwadrat 35cm i grubość  0.5 cm
rozwałkowane ciasto smarujemy  bialkim i wykładamy na calość masę makową.
Brzegi zostawiamy czyste.
Zwijamy roladę tak, by koniec ciasta siegał pod spod rolady
Przekładamy na papier którym owijamy dokładnie calą roladę pozostawiając ok 1.5 cm luzu tak, by ciasto miało gdzie wyrosnąć Odstawiamy na 30 min po  czym pieczemy w temp 170st 40-45 min.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale!
    U nas taka pojawia się na Boże Narodzenie ;)

    OdpowiedzUsuń