witajcie:)
Kojarzą się z dzieciństwem, szkołą i choć rok szkolny już się skończył, są idealnym pomysłem na pikniki, wypady za miasto czy też po prostu słodkim łakociem na każdy dzień:)
Kojarzą się z dzieciństwem, szkołą i choć rok szkolny już się skończył, są idealnym pomysłem na pikniki, wypady za miasto czy też po prostu słodkim łakociem na każdy dzień:)
Na 10 drożdżówek
400 /450g mąki
20 g drożdży
1 szklanka mleka
2 żółtka
100g masła
100g cukru
szczypta soli
Ciasto wyrabiamy rozwałkowujemy na prostokąt.Wykładamy masę serowa na całe ciasto zwijamy luźno 3 krotnie.
Dalej Odcinamy prostokąty i wykładamy na blaszkę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu drożdżówki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20-30min w temp 170-180
Masa makowa
200g maku(sparzyć w mleku i zmielić 3 krotnie)
50g biszkoptu pokruszonego
1 żółtko+ białko ubite na sztywno
50g masła
100g miodu
amaretto
Do posypania cukier puder
Smacznego!
Ciasto wyrabiamy rozwałkowujemy na prostokąt.Wykładamy masę serowa na całe ciasto zwijamy luźno 3 krotnie.
Dalej Odcinamy prostokąty i wykładamy na blaszkę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu drożdżówki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 20-30min w temp 170-180
Masa makowa
200g maku(sparzyć w mleku i zmielić 3 krotnie)
50g biszkoptu pokruszonego
1 żółtko+ białko ubite na sztywno
50g masła
100g miodu
amaretto
Do posypania cukier puder
Smacznego!
porwałabym taką drożdżówkę! pycha
OdpowiedzUsuń