Witajcie:)
Na początek pozdrawiam wszystkich moich czytelników! Zapewnim tez, że cały czas jestem na tym świecie prawdziwym :)choć w tym internetowym trochę mniej:) Jednak to nie znaczy, że nie gotuje i nie powstają nowe receptury.
Cały czas realizuje swoje pomysły i projekty choć nie tylko kulinarne, dlatego tez rzadziej pojawiają się kuchenne wpisy na blogu.
Lato za chwilkę się kończy,a na straganach można dostać jeszcze sezonowe owoce.
Skusiłam się i kupiłam porzeczki kwaśny i charakterny owoc,dlatego przygotowałam z nim coś bardzo słodkiego:)
Skusiłam się i kupiłam porzeczki kwaśny i charakterny owoc,dlatego przygotowałam z nim coś bardzo słodkiego:)
Sernik ala Pleśniak to kolejna propozycja do zbioru serników dla tych którzy sernik mogą jeść zawsze i wszędzie:)
na zdjęciu autentyczna maszyna do pisania z 1941r
na zdjęciu autentyczna maszyna do pisania z 1941r
Na blasze 25*35cm
ciasto:
250g migdałów zmielonych ze skórką
150 g mąki pszennej
1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła zimnego
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
4 żółtka
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z jednej limonki
Ciasto wyrobić szybko ,podzielić na dwie części i do jednej części dodać 2-3 czubate łyżeczki kakao.
Obie części ciasta włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Masa serowa:
500g twarogu 3 krotnie zmielonego(dowolny)
ja użyłam mager speisequark (chudy twaróg)
1 szklanka cukru(200g)
1 żółtko+ ubite białko
2 łyżki ekstraktu waniliowego
skorka otarta z jednej cytryny
100g mączki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
szczypta soli
200g cukru pudru
dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (150g)
250g czerwonej porzeczki
200g cukru pudru do bezy i odrobina do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
Blaszkę wyłożyć papierem.Zetrzeć na tarce ciemne ciasto i podpiec ok 10-12 min w temperaturze 180st.
Po przestudzeniu posmarować cala powierzchnie dżemem z czarnej porzeczki.
Wyłożyć masę serowa.Na nią wyłożyć oczyszczone porzeczki.Przykryć ubita beza.Na sam koniec na beze zetrzeć białą cześć ciasta.
ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180st na czas 45-50 min.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ja sernik zdecydowanie mogę jeść zawsze i wszędzie, więc częstuję się kawałeczkiem. Wygląda bowiem bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje gin,smakuje rownie bosko:)Pozdrawiam
Usuń