Witajcie:)
Dziś przysmak znany w całych Niemczech ,jednak najbardziej popularny w regionach, gdzie znaleźć można winnice jak Baden,Rhein,Mosel,Saar.
Obowiązkowo do tego niemieckiego "cebularza"serwowane jest Federweißer, nazywane też ( neuer Wein,Junger Wein )
Jest to częściowo sfermentowany moszcz z winogron, który zawiera zrównoważoną ilość alkoholu cukru i kwasow.
Jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji moszczu.
Zawartość alkoholu to 4–10%
Burčák(burczaak) bo tak się nazywa,pija się tez na Morawach,Słowacji iAustrii pod nazwa Sturm.
Na rynku pojawia się głównie burczaak z białych winogron. Dobry burczaak jest koloru jasno żółtego, jest bardziej lub mniej zanieczyszczony mętem
fermentacyjnym. Nie zawiera jednak żadnych mechanicznych zanieczyszczeń
ani dużych skupisk drożdży.
Istnieje też czerwony burczak z czerwonych
winogron, ale jest bardzo rzadki.
Idealne na pierwsze pikniki:)
ciasto na 6 cebularzy
300g maki
1 jajo
70ml oliwy
ok 150ml wody letniej
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
10g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz
3 cebule
bekon wędzony
tymianek
To moja light wersja:)
orginalnie
zeszkoloną cebulkę z bekonem,do ktorej po przestudzeniu dodaje się roztrzepane jajo i smietankę.Taka masą zalewa się wyrosnięte ciasto i piecze.
Smacznego!
Świetne! i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńOch Ty kusicielko! Wyglada pieknie i pysznie, a ja tu taka glodna siedze:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cebularze czy to niemieckie, czy polskie czy włoską focaccie z cebulą, ale te Twoje apetycznie się prezentują:) i ciekawe jak smakują z Federweißer, na pewno niebo w gębie mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Chyba to niemiecka wersja bo lubelski cebularz jest bez boczku tylko z makiem :)
OdpowiedzUsuń