witajcie:)
Ciasto na pizze jest ciastem typu focaccia.
Idealne, oryginalne zawsze i wyłącznie robione ręcznie obowiązkowo na mące chlebowej
typu 0 lub 00.
Po informacje o tym co to za maka,jak się ja wytwarza i czym rożni się od innych odsyłam do Wikipedii .
Le Farine Magische "00"
Pizza 1kg
Mąke przywiozłam z Toskanii, gdzie kupiłam ja w jednym z popularniejszych marketów we Włoszech Coop.
Mąka jest też dostępna na stronie Lo Conte shop
Wybór na polkach był bardzo duży.Nie znając marek wybór był dość trudny, dlatego podczas wyboru kierowałam się odczuciami wizualnymi i wartością mąki.
Wybrałam opakowanie które było jednym z najatrakcyjniejszych, przy czym jakościowo b.dobrym.
Torebka nie jest zwykła papierowa,którą łatwo jest uszkodzić a z grubej folii.To przesądziło o wyborze a za razem dawało większą pewność,ze przewiozę mąkę nieuszkodzoną:)
Cena tez nie była jakaś zawrotna 1.99E,choć można było dostać mąke typ 00 już za 30 centów.
Z pomocą przyszli mi tez zaprzyjaźnieni Włosi:)a raczej Włoszka która jak to typowa Włoska kucharka ugniata cuda z mąki:)dlatego dość znacząco obciążyłam samochód:)
Ciasto na 2 pizze o średnicy 30cm i grubości od 3-5mm,bo
taka powinna być włoska pizza:)
300g maki typ 00
150 ml wody
100ml ciepłego mleka
20g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy aromatyzowanej
pol łyżeczki soli
Ciasto wyrabiamy rękoma,jet bardzo plastyczne i ciągliwe.
Odstawiamy do wyrośnięcia po czym w rekach rozciągamy do pożądanej wielkości.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym z tymiankiem.Układamy ulubione dodatki i pieczemy w jak najwyższej temperaturze.U mnie to 250 st ok 15 min
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz