Witajcie!
W tym roku na czas zdążyłam zamówić biały mak, to jedyny sposób,bo niestety jest nieosiągalny w sklepach stacjonarnych w Polsce i nawet w Niemczech:(
Zbliża się dzień św Marcina.
W Niemczech Martinstag 11 listopada jest to dzień, który
okres świąt Bożego Narodzenia, wprowadza
świąteczny ...Uroczysta atmosfera związana jest z
legendą św Marcina...
dlatego dzień poświeciłam na przygotowanie
Rogali Świętomarcińskich,
które
wypiekane i sprzedawane są pod tą nazwą przez cukiernie które posiadają
certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania
Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1070/2008 z dnia 30 października 2008 r. nazwa
„Rogal świętomarciński” została wpisana do rejestru chronionych nazw w Unii Europejskiej.
Przepis na
Rogale Świętomarcińskie
ciasto półfrancuskie
z podanych proporcji wychodzi 27 rogali
100 gramowych.
100 gramowych.
550 g mąki przesianej
200 ml ciepłego mleka 1.5%
2 jajka
20g drożdzy świeżych
50g masła rozgrzanego
125 g cukru
1 łyżeczka płaska soli himalajskiej
Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
dodatkowo 300g masla zimnego
dodatkowo 300g masla zimnego
Rozwałkować na prostokąt ok 40cm na 60cm
obłożyć zimnymi kawałkami masła.Złożyć tak, by powstały 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła pomiędzy nimi.
Rozwałkować 3razy skladajac .Schłodzić w lodówce.
Czynność powtarzamy 3 krotnie w sumie otrzymamy 81 warstw.
Z prostokąta wycinamy trojkąty o wymiarach podstawa
od 12cm dłuższy koniec 22cm
nakładamy masę i zwijamy rogale.
Układamy na blaszce do wyrośnięcia,smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i pieczemy w temp
180-200st 20-25min
Masa makowa
300g białego maku
sparzonego i zmielonego 4 krotnie.
zmieliłam 2 razy na tarczy o średnich oczkach i 2 razy na drobnej.
250g miodu wielokwiatowego
100g drobno zmielonych migdałów
100g rodzynek moczonych w rumie i Amaretto
100g kruszonych biszkoptów
50g masla rozgrzanego
50g masla rozgrzanego
50g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
50ml Amaretto
1 jajko,białko ubite na piane
dodatkowo:
1 żołtko do posmarowania rogali.
250g cukru pudru
ok 2 łyżki gorącej wody
2 łyżki likieru Amaretto
100g migdałów i orzechow do posypania
Smacznego!
Sporo z nimi pracy, ale warto. za każdym razem, gdy robię ciasto zarzekam się, że to ostatni raz :) Biały mak już do mnie jedzie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, a w tym roku spóźniłam się z ich upieczeniem... Może w przyszłym się uda ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają idealnie :)
dziękuje gin:)Orginalnych z poznanskiej cukierni z certyfikatem tez nie próbowałam.Pierwszy raz jadłam tez biały mak i powiem, ze się troche zawiodłam :(,bo smak ma bardzo delikatny brakowało mi tego makowego smaczku:)no ale, rogale zrobilam i sumienie mam czyte,choc nie do konca;), bo naprawde są kuszące i kaloryczne
Usuń