8 lis 2015

Rogale Świętomarcińskie

Witajcie!


W tym roku  na czas  zdążyłam zamówić biały mak, to jedyny sposób,bo niestety jest nieosiągalny w sklepach stacjonarnych w Polsce i nawet w Niemczech:(

Zbliża się dzień św Marcina.
W Niemczech Martinstag 11 listopada jest to dzień, który
okres świąt Bożego Narodzenia, wprowadza 
świąteczny ...Uroczysta atmosfera związana jest z 
legendą św Marcina...
dlatego dzień poświeciłam na przygotowanie
Rogali Świętomarcińskich,
które
 wypiekane i sprzedawane są pod tą nazwą  przez cukiernie które posiadają 
certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania

Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1070/2008 z dnia 30 października 2008 r. nazwa
„Rogal świętomarciński” została wpisana do  rejestru chronionych nazw w Unii Europejskiej.


Przepis na 
Rogale Świętomarcińskie


 ciasto półfrancuskie

z podanych proporcji wychodzi 27 rogali 
100 gramowych.


550 g mąki przesianej
200 ml ciepłego mleka 1.5%
2 jajka
20g drożdzy świeżych
50g masła rozgrzanego 
125 g cukru 
łyżeczka płaska soli himalajskiej

Ciasto wyrobić  i odstawić do wyrośnięcia
dodatkowo 300g masla zimnego

Rozwałkować na prostokąt ok 40cm na 60cm
obłożyć zimnymi kawałkami masła.Złożyć tak, by powstały 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masłpomiędzy nimi.
Rozwałkować  3razy skladajac .Schłodzić w lodówce.
Czynność powtarzamy 3 krotnie w sumie otrzymamy 81 warstw.


Z prostokąta wycinamy trojkąty o wymiarach podstawa 
od 12cm dłuższy koniec 22cm
nakładamy masę i zwijamy rogale.
Układamy na blaszce do wyrośnięcia,smarujemy  żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i pieczemy w temp
 180-200st  20-25min

Masa makowa

300g białego maku 
sparzonego  i zmielonego 4 krotnie.
zmieliłam 2 razy na tarczy o średnich oczkach i 2 razy na drobnej.
250g miodu wielokwiatowego
100g drobno zmielonych migdałów
100g rodzynek moczonych w rumie i Amaretto
100g kruszonych biszkoptów
50g masla   rozgrzanego
50g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
50ml Amaretto
1 jajko,białko ubite na piane
 łyżki pokrojonej 
 kandyzowana-skórka-pomarańczowa.

dodatkowo:

żołtko do posmarowania rogali.
250g cukru pudru
ok 2 łyżki  gorącej wody
łyżki  likieru Amaretto  
100g migdałów i orzechow do posypania


200g rozpusty;)

Smacznego!












3 komentarze:

  1. Sporo z nimi pracy, ale warto. za każdym razem, gdy robię ciasto zarzekam się, że to ostatni raz :) Biały mak już do mnie jedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam, a w tym roku spóźniłam się z ich upieczeniem... Może w przyszłym się uda ;)
    Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje gin:)Orginalnych z poznanskiej cukierni z certyfikatem tez nie próbowałam.Pierwszy raz jadłam tez biały mak i powiem, ze się troche zawiodłam :(,bo smak ma bardzo delikatny brakowało mi tego makowego smaczku:)no ale, rogale zrobilam i sumienie mam czyte,choc nie do konca;), bo naprawde są kuszące i kaloryczne

      Usuń